19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Breviar

Evreii din SUA repara o scoala din Comanesti

O scoala din Comanesti va fi reparata cu fonduri de la Comunitatea Evreiasca din Statele Unite ale Americii. „Am avut o serie de discutii cu reprezentantii Comunitatii si ei si-au aratat intentia de a ne sprijini in lucrarile de reparatii si modernizare a unei scoli afectate de inundatii. Ei au ales orasul Comanesti si urmeaza sa se decida care va fi unitatea de invatamant”, ne-a declarat Gabriel Berca, prefectul de Bacau. Pentru reparatiile la scoala din Comanesti, Comunitatea Evreiasca din America va contribui cu 25.000 de dolari. E.S.

Cine reface casele la Botosani?

Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, a declarat intr-o conferinta de presa, la inceputul acestei saptamani, ca va purta mai multe discutii cu prefectul judetului, Cristian Roman, fata de modul in care au fost incredintate lucrarile pentru refacerea infrastructurii si a caselor distruse de inundatii. Mai bine de doua treimi din lucrarile care urmeaza sa fie executate au fost incredintate firmei de constructii Codin, care nu s-a apucat de treaba nici pana la aceasta data. „Partea proasta nu e faptul ca a castigat executarea acestor lucrari, ci ca nu s-a apucat de treaba”, a spus presedintele CJ Botosani, Constantin Contac. Judetul Botosani a primit pentru refacerea infrastructurii peste 66 miliarde de lei. I.M.

Un TIR plin cu ciocolata a luat foc

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau au fost sesizati sa intervina pentru a stinge flacarile care cuprinsesera un TIR incarcat cu ciocolata, valoarea marfii fiind de 85.000 RON, care era parcat pe raza municipiului Bacau. De la un scurtcircuit cabina a luat foc, iar conducatorul auto Vasile P., in varsta de 32 ani, din Ilfov, a suferit arsuri de gradele II si III la nivelul fetei si al mainilor si a fost transportat de urgenta la spital. Pompierii au reusit sa lichideze incendiul inainte ca marfa sa fie transformata in scrum. F.M.

Prima gradinita particulara din Vrancea

Un profesor de limba engleza, George Bucur, a reusit ceea ce nimeni nu a indraznit sa faca pana acum in Vrancea: o gradinita particulara, in incinta casei sale. Si cum este singura din judet, gradinita poate fi considerata o afacere buna. Mai ales ca se incaseaza in fiecare luna echivalentul a 100 de euro pentru fiecare copil. Copiii au parte de trei mese pe zi si se bucura de rechizite scolare incluse in pret. „Casa am terminat-o in 2000, iar acum am reusit sa deschidem gradinita. Am avut nevoie de diverse aprobari de la minister, de la inspectorat. Lumea a fost putin reticenta, nu a stiut exact cat de seriosi suntem”, spune profesorul Bucur. Din informatiile primite de la ISJ Vrancea, se pare ca gradinita de la Focsani este a doua de acest fel din Moldova. M.G.

Focsaniul va avea doar cinci farmacii

De la 1 ianuarie 2006, municipiul Focsani va avea doar cinci farmacii, iar Directia de Sanatate va fi reorganizata. Acest lucru a fost adus in discutie de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la intalnirea cu directorii DSP-urilor din tara, care a avut loc saptamana trecuta la Predeal. In ceea ce priveste noua structura a Directiei de Sanatate, directorul DSP Vrancea, Dima Cozma, spune ca partea de manageriat o va coordona Agentia de Sanatate, al carei rol va fi si foarte important, iar medicina preventiva va trece la Inspectia Sanitara de Stat. Despre farmacii, doctorul Cozma Dima precizeaza ca se are in vedere ca la 20 de mii de locuitori sa existe doar o farmacie. Aceasta inseamna ca in Focsani sa nu mai functioneze decat 5 farmacii. De mentionat ca in Focsani numai Fevronia Stoica, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania si ex-senator PSD de Vrancea, detine 6 farmacii. M.G.

Un sfert din bacauani ingheata in apartamente

Aproximativ 6.800 de proprietari de apartamente din municipiul Bacau nu au nici acum caldura in apartamente. Racirea brusca a vremii a lasat in frig foarte multe apartamente din oras, cauzele fiind diferite de la o situatie la alta. „Speram ca, de marti, toate apartamentele centralizate sa fie incalzite. Vasile Dragunasu, directorul de la CET Bacau, firma care din aceasta vara detine monopolul furnizarii agentului termic in oras, spune ca, in cele mai multe situatii, caldura nu a fost livrata din cauza unor defectiuni sau lucrari pe reteaua secundara sau de interior, in blocuri. Faptul ca aproape 6.800 de apartamente din oras nu au agent termic presupune ca aproape un sfert dintre apartamentele din oras nu sunt incalzite nici la aceasta ora”. E.S.

Fondul forestier vrancean, inaccesibil

Inundatiile din aceasta vara au provocat Directiei Silvice Vrancea pagube care se ridica la aproximativ 120 de miliarde de lei. A fost nevoie de o investitie de 35 de miliarde de lei pentru repararea drumurilor distruse si redarea lor circulatiei.
Marile pierderi se regasesc si in imposibilitatea comercializarii de material lemnos catre agentii economici. Astfel, desi planurile Directiei prevedeau o masa lemnoasa destinata comercializarii de 256.000 mc, aceasta detine doar jumatate din necesar. Pe de alta parte, exista o problema majora legata de repararea drumurilor, spun oficialii Directiei Silvice. „In prezent, nu exista o intelegere clara ale cui sunt drumurile si cine este responsabil de repararea lor. Spre exemplu, drumul Dumbraveni – Vintileasca este drum national, conform unei hotarari de guvern. Totusi, autoritatile nationale in domeniu spun ca este drum judetean, asa incat nu se stie cine trebuie sa-l repare”, spune directorul Dumitrache. Se pare ca lucratorii silvici nu pot ajunge la aproximativ 80% din fondul forestier al Ocolului Silvic Dumitresti. Aceeasi situatie se regaseste si pe Valea Milcovului, unde situatia drumurilor face imposibil accesul cu utilaje in 70% din fondul forestier al Ocolului Silvic Focsani. „Avem aproximativ 2 miliarde de lei pierderi in fiecare zi din pricina acestor neintelegeri”, mai declara Laurentiu Dumitrache. R.J.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă