19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Breviar

Bugetul Justitiei pe 2006, mai mare cu 26% fata de 2005

Ministerul Justitiei va primi in 2006 un buget de 1.390 milioane lei (RON), ceea ce reprezinta o majorare de 26% fata de bugetul pe anul trecut. Intr-un comunicat remis presei ce denota transparenta cheltuirii banilor publici, MJ sustine ca aproape 85 milioane lei vor avea ca destinatie repararea actualelor sedii si achizitionarea de noi imobile pentru instante. In programul de reparatii sunt incluse, printre altele, tribunalele din: Suceava, Dambovita, Vaslui, instantele din Bucuresti. Un proiect special vizeaza asigurarea pentru cofinantarea repararii si restaurarii Palatului de Justitie. Programul de achizitii de imobile a luat in vedere si necesitatea retrocedarii unor sedii de instante care au apartinut fostilor proprietari. O suma de 12.960.000 lei noi va fi alocata pentru achizitionarea de echipamente IT, necesare pentru informatizarea actului de justitie. Pentru instalatii de distorsionare a vocii si de protectie a martorilor sub acoperire, dar si pentru mobilier si aparatura de birotica, Ministerul de Justitie aloca 73.633.000 lei. La acestea se adauga fondurile din Programul de finantare negociat cu Banca Mondiala pentru urmatorii patru ani, care vizeaza inceperea de lucrari noi si reparatii capitale la 27 de sedii de instante care nu sunt cuprinse in programul de investitii de la bugetul de stat, in valoare de 210.000 milioane lei (RON). 30.000 milioane lei (RON) vor fi alocati pentru cumpararea unui soft dedicat managementului resurselor pentru intreg sistemul de justitie.

Distributia aleatorie a dosarelor va fi verificata

In urma concluziilor unui studiu al Transparency International (TI) aproape jumatate dintre procurori au declarat ca dosarele in instanta nu se distribuie aleatoriu. In urma acestei constatari, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut Consiliului Superior al Magistra-turii sa verifice respectarea distributiei la intamplare a dosarelor. Aceasta a mai recomandat CSM ca posturile vacante de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie alocate Sectiei Civile, astfel incat sa se ajunga la un numar optim de 3000 de dosare pe rolul acestei sectii. Studiul TI, dat publicitatii saptamana trecuta, releva ca 49 la suta dintre procurori sustin ca la parchete nu se aplica niciodata distribuirea intamplatoare a cazurilor. Peste 32 la suta dintre magistrati au recunoscut ca repartizarea aleatorie a dosarelor este o solutie pentru evitarea eventualelor influente.

Fosti directori de firma cercetati pentru abuz in serviciu

Serviciul de Investigare a Fraudelor, din Politia Capitalei, a inceput urmarirea penala impotriva fostilor directori ai unei firme, acuzati de abuz in serviciu in forma calificata si concurenta neloiala. Potrivit surselor din Politia Capitalei, Serban Bucur, de 59 ani, din sectorul 1 si Marian Parvu, de 68 ani, din sectorul 2, fosti directori ai firmei Tehnoforest Export SA, au deturnat un contract incheiat de aceasta societate, in favoarea altei firme. In 2002, cei doi au demisionat de la Tehnoforest SA, angajandu-se la o firma concurenta, Ascora Glob SRL.
Nu au plecat cu mana goala, ci cu tot cu un client, societatea CVH International, din SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă