31.9 C
București
joi, 18 iulie 2024

Breviar

Nu exista nici o suspiciune de gripa aviara la om

Ministrul Sanatatii a declarat ieri ca, pana in prezent, nu s-a inregistrat nici un caz de suspiciune de gripa aviara la om si nici gripa umana sezoniera. „In unitatile sanitare nu este inregistrata nici o persoana care sa prezinte simptome gripale”, a subliniat Nicolaescu. Daca, initial, ministerul si-a asumat responsabilitatea de a vaccina gratuit 1,5 milioane de persoane aflate la risc, numarul acestora ar putea fi majorat la doua milioane de persoane. O parte din vaccinuri, respectiv 520.000 de doze, provin de la Institutul Cantacuzino. Licitatiile pentru achizitionarea vaccinului antigripal vor fi finalizate in primele zile ale lunii noiembrie.

Europa nu este pregatita pentru o pandemie

Europa nu este pregatita corespunzator pentru o pandemie de gripa si dispune de stocuri insuficiente de vaccinuri si medicamente antivirale, conform unui document intern al Comisiei Europene, citat de „Financial Times”. Cu gripa aviara ajunsa la granitele Uniunii, situatia stocurilor de vaccinuri umane in UE este „departe de a fi satisfacatoare”, conform unei note prezentate de comisarul pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Markos Kyprianou, colegilor sai inaintea unei intruniri a ministrilor europeni ai Sanatatii, programata pentru data de 20 octombrie.
Unele state membre si-au rezervat toate stocurile de medicamente antivirale disponibile pentru urmatorii ani, lasand tarile care risca sa fie afectate primele de epidemii fara acces la medicamente, adauga documentul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă