19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Breviar

Situatie politica netensionata?

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat, pe parcursul vizitei de duminica la Braila, ca cei de la PD care incalca protocolul incheiat cu PNL, asa cum s-a intamplat la Alba, sunt in afara Aliantei. „Este clar, cum poti sa mai fii membru al Aliantei cand ai incalcat protocolul?! Cat priveste situatia de la Braila, consider ca aceasta nu este atat de tensionata”, a subliniat ministrul Atanasiu.
Deputatul PD de Braila Horia Vasioiu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca, din cauza tensiunilor interne existente in interiorul PNL, nu se poate spune ca Alianta D.A. la Braila functioneaza, lipsind factorul decizional. „Dupa cum se prezinta lucrurile in randul organizatiei PNL Braila, nu cred ca vom asista curand la o schimbare radicala in bine, va mai dura. Pana atunci, nu putem sa spunem ca Alianta D.A. functioneaza, dar nici ca nu este”, a mai spus deputatul PD Vasioiu.

300 de cazuri de varicela in Vrancea

Numarul cazurilor de varicela din acest an a depasit cu mult numarul cazurilor de rujeola, sustin specialistii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. Conform acestora, de la inceputul lui 2006 in Vrancea au fost inregistrate 313 cazuri de varicela si 56 cazuri de rujeola. „Vaccinarea pentru varicela este foarte costisitoare si nu dispunem deocamdata de vaccin. Au fost mai multe cazuri de varicela decat de rujeola, dar varicela nu este asa periculoasa ca rujeola, care da mortalitate in randul sugarilor”, a afirmat Marina Maiorov, director adjunct al DSP.

Heroina la Cerbu

Politistii botosaneni au descoperit, in casa unui localnic din satul Cerbu, heroina. Substanta a fost gasita intr-un recipient, in care se aflau aproximativ 17 litri de lichid vascos, de culoare neagra, cu un miros extrem de intepator. Anchetatorii de la Biroul de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au stabilit ca amestecul respectiv contine heroina. In urma primelor cercetari exista si primii suspecti, pentru ca politistii cunosc proprietarii stupefiantelor care, potrivit acelorasi surse, sunt dati in urmarire generala. Pana in 2003, in locul unde a fost descoperit acest lichid a functionat, ilegal, un laborator, unde se fabrica heroina, construit de o femeie din Republica Moldova, impreuna cu un cetatean turc. Ambii sunt in prezent cercetati pentru trafic ilicit de droguri cu mare risc.

Subcomisar sinucigas

In cursul zilei de duminica, 9 aprilie, seful Serviciului de Cadre din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Braila, subcomisar Dumitru Parlog, s-a sinucis, gestul sau fiind de neinteles pentru familia sa, dar si pentru colegi. Subcomisarul a plecat dimineata de acasa, spunandu-i sotiei ca se duce la serviciu, dar femeia, dupa mai multe ore de asteptare, a intrat la banuieli si a dat telefon la Politie. Colegii i-au spus ca este posibil sa fie intr-o misiune, dar sotia subcomisarului si-a dat seama ca este ceva in neregula si l-a cautat la garaj, unde l-a gasit spanzurat. Colegii care l-au cunoscut mai bine nu au decat cuvinte de lauda despre subcomisarul Dumitru Parlog, care a fost un om bun si integru profesional. Ei sunt socati de eveniment, iar sinuciderea ramane o enigma, mai ales ca nu s-a gasit un bilet de adio.

Teren scos din circuitul agricol

In ultima decada a lunii martie au fost emise sase decizii privind scoaterea terenului din circuitul agricol, din care trei pentru construirea de locuinte si anexe gospodaresti in municipiul Vaslui, doua in suburbia Moara Grecilor si una pentru construirea statiei de tele-fonie mobila in comuna Ciocani. De asemenea, ca urmare a Ordinului MAPDR nr. 1188/2005 privind recunoasterea prevederilor Acordului interprofesional pentru sfecla-de-zahar, prin care au fost stabilite drepturile si obligatiile atat ale cultivatorilor, cat si ale procesatorilor, pana in prezent la nivelul judetului Vaslui producatorii agricoli au incheiat contracte de producere, cumparare, livrare si plata cu SC Agrana Romania SA Roman pentru suprafata de 664 ha, cu 377 ha mai mult fata de anul 2005.

Scutiri la impozitul pe profit

Presedintele PNL de Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, a anuntat, in cadrul conferintei de presa organizate saptamana trecuta, ca, impreuna cu un coleg liberal, a adus un amendament la Legea privind Programul Fermierul. Decizia, spune parlamentarul, a luat-o ca urmare a sesizarilor venite din teritoriu. „Persoanele fizice autorizate pentru Programul Fermierul nu vor mai plati impozit pe profit”, a declarat Sapunaru. Presedintele PNL Vrancea a spus ca a mai semnat un proiect legislativ, care are drept scop infiintarea, la nivelul Directiei Generale a Finantelor, a unui Birou Unic pentru depunerea tuturor raportarilor pe care trebuie sa le faca agentii economici.

Lucrari agricole de primavara

In ceea ce priveste stadiul efectuarii lucrarilor agricole de sezon, pana in prezent araturile s-au executat pe 164.292 ha, din 219.378 ha (75%), taierile de rodire in livezi pe 2.384 ha din 2.592 ha (92%), taierile de rodire in vii pe 72% din suprafata, respectiv pe 8.815 ha din 12.243 ha. Tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor in livezi s-au executat pe 1.083 ha, din 2.592 ha (42%). „In aceasta perioada, s-a insamantat o suprafata totala de 3.769 ha dintr-un program de 219.378 ha (2%), din care: 737 ha legume, 257 ha rapita de primavara, 58 ha mazare, 732 ha ovaz, 912 ha orzoaica de primavara si 1.073 plante de nutret”, a declarat Daniel Dragan, directorul DADR Vaslui.

Aur si argint pentru Cotnari
„Regina vinurilor romanesti”, cum este supranumita podgoria lui Stefan cel Mare de la Cotnari, a reusit sa culeaga majoritatea medaliilor puse in joc de Concursul International de Vinuri Bucuresti. Vestitele vinuri de Cotnari au castigat nu mai putin de 12 medalii, cinci de aur si sapte de argint, printre cele mai gustate si degustate soiuri fiind Tamaioasa romaneasca, Grasa, Chateau si Feteasca alba. Concursul a fost organizat sub patronajul Organizatiei Internationale a Vinului si la eveniment au participat nu mai putin de 36 de personalitati din domeniul vinului. Presedintele juriului a fost degustatorul Valeriu V. Cotea; din juriu au mai facut parte directorul adjunct al Organizatiei Internationale a Vinului, Yann Juban, si profesorul universitar Ioan Morosanu.

Stipo SA Dorohoi, la fier vechi

Un barbat de 37 de ani, angajat la fabrica de sticla Stipo SA Dorohoi, a fost prins, la finele saptamanii, de politistii dorohoieni in timp ce se deplasa cu o caruta incarcata cu fier vechi.
Din primele cercetari a rezultat ca acesta se deplasa la un punct de colectare a deseurilor si ca furtul s-a produs de la fabrica la care era angajat. In caruta, avea depozitate cinci regulatoare de presiune a gazului metan si zece capuri cu capace regulatoare de la cuptoarele de topire a sticlei. Anchetatorii sustin ca barbatul a furat piesele in complicitate cu doi colegi, care erau portari, iar banii urmau sa fie impartiti la vanzarea fierului vechi. Cei trei sunt acum cercetati pentru savarsirea infractiunii de furt.

„Cazul Tanacu” face inca victime

Pentru erorile grave facute in raportul efectuat in urma expertizei medico-legale efectuate Irinei Cornici, medicului constantean Dan Gheorghiu i-a fost ridicat dreptul de libera practica pentru un an de zile. „Acest tip de sanctiune este forma cea mai drastica de a penaliza un medic care a gresit in exercitarea profesiei”, a spus medicul vasluian Mircea Zavate, membru in Comisia Nationala de Disciplina. Dupa a doua expertiza medicala realizata in cazul Irinei Cornici (expertiza ceruta de avocatii acuzatilor din dosarul „Tanacu”), finalizata cu un raport, in care medicul legist constantean Dan Gheorghiu punea moartea tinerei pe seama unei supradoze de adrenalina, medicii Serviciului Judetean de Ambulanta Vaslui au contestat rezultatul. Si au avut dreptate, dovedindu-se ca medicul de pe ambulanta a actionat corect.

Controale la gunoaiele Vrancei

238 este numarul total al controalelor facute de inspectorii Garzii de Mediu in ultimele doua saptamani. Oficialii institutiei spun ca mai bine de jumatate din verificari au venit ca urmare a autosesizarilor din partea salariatilor. S-a pus accent pe serviciile de salubrizare a localitatilor si pe masurile luate de administratiile publice locale in vederea rezolvarii problemei depozitarii deseurilor. In urma controalelor, 6 consilii locale au fost sanctionate contraventional din cauza depozitarii deseurilor de lemn in albia majora a raurilor sau pe sol. Este vorba despre comunele Tataranu, Bolotesti, Valea Sarii, Mera, Reghiu, precum si Cotesti, amenzile ridicandu-se la suma de 23.800 RON. „Vom continua pe aceasta linie, in special vom controla instalatiile ce diferentiaza potentialul de poluare a mediului, precum si depozitarea necorespunzatoare a deseurilor sau evacuarea lor in albia raurilor”, ne-a declarat Aurel Cristian, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, filiala Vrancea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă