10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Agricultorii, intimidati de banci

Producatorii agricoli constanteni care vor sa obtina credite la bancile comerciale au de trecut o serie de obstacole care ii fac pe multi sa renunte. Directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta spune ca exista doua mentalitati care trebuie depasite. In primul rand, cea a producatorilor, care cred ca banca la da bani pe gratis, si in al doilea rand cea a bancilor, care au retineri in a le acorda credite persoanelor care activeaza in domeniu. Gheorghe Albu precizeaza insa ca situatia a inceput sa se schimbe in ultima vreme pentru ca bancile si-au dat seama ca agricultura este o buna oportunitate pentru investitii. Evident insa, acestea isi iau masuri de precautie inainte de a acorda banii. De aceea, la nivelul judetului Constanta, desi agricultorii au solicitat fonduri de peste 17 milioane de euro prin programul Fermierul, au fost alocate aproximativ 1,5 milioane. Bancile au insa de castigat din aceste tranzactii pentru ca ele primesc comisioane consistente din partea ambelor parti implicate in tranzactie.

Gastro Meeting in Mamaia

Magazinul Selgros Cash & Carry a organizat ieri in statiunea Mamaia un Gastro Meeting. Directorul magazinului a declarat ca evenimentul culinar are ca scop prezentarea, inaintea sezonului de vara, produselor si retetelor noi care pot fi preparate folosind produsele din magazin. O actiune asemanatoare se va desfasura pe 12 iulie in Eforie. Noutatea din acest an a fost reprezentata de sortimente diferite de cocktailuri, profiterol, retete din fructe de mare si din paste fainoase. De asemenea, a fost organizata si o transare "pe viu”, cu tot ceea ce presupune ea, pentru clientii gasrtonomi ai magazinului. Cele mai apreciate produse au fost mititei si carnatii.

Cursuri pentru apicultori

Centrul pentru Formare Profesionala si Dezvoltare Regionala Constanta organizeaza cursuri de calificare pentru apicultori. Cu o durata de sapte saptamani, acestea le ofera absolventilor competente, printre altele, in intocmirea planului de venituri si cheltuieli in stupina, inmultirea familiilor de albine si in valorificarea produselor apicole. Doritorii trebuie sa aiba minimum studii generale. La absolvire se acorda certificate cu recunoastere nationala si internationala, eliberate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Presedintele Basescu, la FOREN

Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei organizeaza, in perioada 11-15 iunie 2006, Forumul Regional al Energiei FOREN 2006, ce se va desfasura in Neptun-Olimp, sub titlul „Politici si strategii pentru dezvoltarea durabila a energiei”.
La eveniment, ajuns la editia cu numarul opt, participa peste 800 de invitati din Romania si din strainatate, care vor incerca sa identifice solutii la cele mai acute probleme cu care se confrunta enegia si domeniile conexe, precum gazele, petrolul, carbunele si regenerabilele.
La deschiderea forumului au fost invitati presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ambasadorul Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

Porturile fluviale, promovate in Germania

Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile Constanta a participat in perioada 30 mai-1 iunie 2006 la Expozitia "TOC 2006 Europe”, organizata in Hamburg, Germania. Pentru atragerea de noi colaboratori, reprezentantii CNACN au promovat vizitatorilor, dar si celorlalti expozanti straini facilitatile acordate celor care tranziteaza canalele navigabile. Astfel, s-au initiat numeroase contacte cu reprezentanti ai altor porturi straine, si in special cu detinatori de marfuri care s-au interesat care ar fi tarifele si conditiile ce trebuie indeplinite pentru a-si transporta marfurile prin intermediul canalelor navigabile. "Prin intermediul mapelor si CD-urilor de prezentare ale CNACN, am incercat sa punem in legatura producatorii straini de echipamente pentru operarea marfurilor cu operatorii privati din porturile administrate de companie (Medgidia, Basarabi, Ovidiu si Luminita)”, a precizat Valentin Zeicu, director general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile. CNACN a participat intr-un stand comun cu CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, printre expozanti numarandu-se si reprezentanti ai North Star Shipping, TTS Group din Romania, precum si ai porturilor din Kaliningrad, Leixoes, Bilbao si Hamburg. Expozitiile TOC au debutat in anul 1976 si sunt organizate de trei ori pe an, separat pe fiecare regiune economica majora (Europa, Asia si America). In prezent, TOC este recunoscut ca locul esential de intalnire a producatorilor de echipamente portuare si prestatorilor de servicii cu operatorii portuari si porturile importante.

Bursa locurilor de munca pentru rromi

Casa de Cultura din Medgidia gazduieste astazi, incepand cu ora 9.00, bursa locurilor de munca destinata persoanelor de etnie rroma. La eveniment si-au anuntat participarea 14 agenti economici, care ofera 379 de locuri de munca. Un singur post este destinat persoanelor cu studii superioare – inginer constructor – celelalte fiind pentru lacatus mecanic, muncitor calificat si necalificat, mecanic auto, zugrav, fierar-betonist, lucrator in comert, lucrator confectioner metale si asa mai departe. La evenimentul similar organizat anul trecut au participat 11 agenti economici, cu 281 de oferte de locuri de munca. Din totalul persoanelor participante, 230 au fost incadrate in munca. In luna mai a acestui an, la AJOFM Constanta erau inregistrate 462 persoane de etnie rroma, iar alte 140 au fost angajate in aceeasi perioada de timp. Rata somajului a inregistrat o scadere cu un procent, comparativ cu luna aprilie. In mai, 4,2% din populatia judetului nu avea un loc de munca in timp ce, in luna anterioara, rata somajului era de 5,2%.

Sesiune de informare

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Constanta va organiza, pe 20 iunie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, o sesiune de informare la care vor participa experti ai Inspectiei Muncii din Romania si Spania. Scopul acestei actiuni este de a face cunoscut principalilor interesati in materia relatiilor de munca – sindicate, anajatori, avocati, judecatori – prioritatile ITM in acest domeniu, precum si viziunea politicii si legislatiei UE in acest sens. Se va face o prezentare a Ghidului Relatiilor de Munca. In vederea pregatirii Sesiunii de Informare, la sediul ITM Constanta a avut loc o intrunire la care a participat, printre altii, si reprezentantul UE, Arsenio Fernandez, consilierul de Preaderare si inspectorul din cadrul Inspectiei Muncii din Spania, Camelia Teodorescu – asistent, Iulian Gropasila, reprezentantul IMM-urilor precum si liderii blocurilor sindicale din judet.

Cele mai citite

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...

Xavi, în discuții cu Manchester United pentru a-l înlocui pe Erik ten Hag!

Presa internațională scrie că Xavi, fostul antrenor al Barcelonei, ar putea reveni mai repede decât se aștepta în fotbal, fiind în discuții cu Manchester...

De ce jocurile educaționale sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului?  

Jocurile educaționale sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Acestea pot fi instrumente eficiente pentru îmbunătățirea capacităților cognitive, stimularea creativității și dezvoltarea abilităților...
Ultima oră
Pe aceeași temă