12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024

Breviar

Ninsori abundente in 25 de judete

Guvernul a convocat ieri o videoconferinta cu prefectii, pentru a-i avertiza asupra situatiei „iesite din normal” care va urma si a le cere sa fie pregatiti pentru ce este mai rau in privinta nametilor. „In zonele din sud si din est vor avea loc ninsori abundente. Au fost deja avertizate 25 de judete. Aceste posibile fenomene meteorologice ne pun in fata unei situatii iesite din normal”, a declarat premierul Tariceanu. El le-a cerut sefilor judeteni sa reactiveze urgent planurile de criza si sa verifice dotarea autoturismelor cu echipamente de iarna. Premierul nu mai vrea ca gravidele sa fie salvate cu tancurile si a ordonat ca toti inaltii functionari ai prefecturilor sa iasa din birouri si sa mearga pe teren.
Directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca in Muntenia, Oltenia, Dobrogea cantitatile de zapada vor fi de 15 litri pe metrul patrat, ceea ce inseamna un strat de zapada intre 15 si 20 de centimetri. „Daca ar ninge linistit, nu ar fi nici o problema, insa intensificarile de vant sunt foarte mari si se pot produce blocaje pe drumurile nationale si pe toate drumurile”, a spus Sandu. „Incepand de maine (astazi – n.n.) temperatura scade la valori minime de pana la minus 12 grade. Va fi asa pana pe data de 16 a lunii in curs, cand temperaturile incep sa creasca, si acestea vor fi caracteristice pentru tot restul lunii ianuarie”, a explicat Ion Sandu.

40 de localitati ramase fara curent

Din cauza conditiilor meteorologice deosebite, viscol si ninsori abundente, semnalate in partea de sud-est a tarii in noaptea de 5 spre 6 ianuarie, au fost avariate o serie de retele de distributie a energiei electrice. Astfel, se inregistrau intreruperi in furnizarea energiei electrice in 40 de localitati din judetele Bacau (o localitate), Buzau (o localitate), Calarasi (20 localitati), Ialomita (o localitate) si Tulcea (17 localitati).
Societatea Electrica actiona ieri pe teren cu 16 unitati de interventie pentru restabilirea furnizarii curentului electric in zonele afectate. .

Caile rutiere, feroviare si aeriene sunt deschise

Ieri, la ora inchiderii editiei, nu existau drumuri, cai ferate sau aeriene inchise ori cu trafic ingreunat din cauza caderilor de zapada. Circulatia la nivel national se desfasura normal pentru perioada de iarna, potrivit datelor Ministerului Transporturilor. Mai multe sectoare de drum erau acoperite cu zapada de cel mult 7 centimetri si se actiona cu utilaje de deszapezire si material antiderapant. Traficul era intrerupt la ora 10.15 pe doua drumuri nationale, respectiv Ramnicu Valcea-Sibiu si Curtea de Arges-Piatra, din cauza caderilor de stanci de pe Valea Oltului, respectiv a unor alunecari de teren.
Pe alte doua sosele circulatia se desfasura cu dificultate, ca urmare a tasarii unei portiuni de drum in localitatea Domnesti si a restrictiilor de viteza pe Podul Doamnei in Mioveni, ambele localitati fiind situate in judetul Arges. Din cauza caderilor de stanci de pe Valea Oltului si avarierii unui pod, pe traseul Vidra-Gradistea circulatia feroviara era inchisa pe rutele respective. Pe celelalte trasee, intarzierile trenurilor nu erau semnificative.

Cele mai citite

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă