10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Bacauanii au restante mari la banci

Potrivit unui raport al Bancii Nationale privind comportamentul bancar al populatiei, in luna iulie creditele bacauanilor au trecut de 1,1 miliarde de lei noi. Cele mai multe sunt credite curente, urmate indeaproape de cele pe termen mediu si lung si doar o mica parte reprezinta credite pe termene scurte. In cazul celor din urma se inregistreaza si cele mai mari restante in valoare de peste 4,5 milioane de lei, cu o treime mai mari in iulie decat in iunie. Au crescut si restantele la creditele pe termen mediu si lung si au ajuns la peste 1,83 milioane de lei noi. De asemenea, in luna iulie, comparativ cu luna precedenta, au crescut si creditele restante in valuta, care echivalate in lei au ajuns la peste doua milioane de lei. In iunie acestea erau de doar 1,4 milioane de lei noi. Si creditele de consum au ajuns la aproape 277,8 milioane de lei, fata de 260,6 milioane de lei in luna iunie. In cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, cele mai mari sunt cele in valuta.

Inspectii fiscale cu probleme

Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Braila au luat masuri privind intarirea disciplinei financiare si in vederea realizarii programelor de colectare a veniturilor si cresterii resurselor finaciare si bugetare. Organele de control fiscal au efectuat 1.454 de inspectii fiscale la agentii economici persoane fizice si juridice din judetul Braila. Ei au constatat diferente de impozite in suma de 49,5 miliarde de lei (inclusiv dobanzi si majorari), din care 19,7 miliarde de lei s-au incasat efectiv, iar pentru diferentele de debite ramase de incasat au fost aplicate formele de urmarire de plata, potrivit prevederilor legale.

Paul Goma acuza Polirom de cenzura

Un scandal mocnit pana acum mai multe luni a izbucnit cu putere in lumea scriitorilor din Iasi. Editura Polirom este acuzata de cenzura prin intermediul presei locale de catre Paul Goma. Totul a pornit de la aparitia cartii acestuia „Culoarea curcubeului '77”. Autorul lucrarii acuza ca a fost „suprimata introducerea”, respectiv acele pagini ce cuprindeau „Note ale autorului” facute in perioada 2000-2004, pagini scrise special pentru Polirom, pen-tru a distinge aceasta ultima editie de celelalte trei.

Restrictionare a circulatiei pe podul de la Vama

Viiturile din luna august care au afectat judetul Suceava au determinat autoritatile sa impuna restrictii dure pentru circulatia rutiera. Astfel, pe podul din localitatea suceveana Vama, de peste paraul Moldovita, situat pe DE 567 s-au impus circularea cu viteza redusa si pe un singur sens. Prefectul Orest Onofrei a declarat ca masura restrictionarii s-a impus ca urmare a expertizei specialistilor Inspectoratului in Constructii Suceava, care au verificat starea tehnica a podului. La ambele capete ale podului se vor face denivelari in carosabil care sa-i determine pe soferi sa reduca viteza. In plus, vor fi introduse semafoare iar zona va fi supravegheata de politisti. Podul de la Vama a fost construit in urma cu 100 de ani si constituie unica punte de legatura a Bucovinei cu Ardealul.

Mort, cu mainile legate cu sarma

Un batran in varsta de 71 de ani din localitatea suceveana Draguseni a fost gasit in albia paraului „Bahna Popii”, la cativa kilometri de casa, cu mainile legate cu sarma la spate. Victima este Constantin Caldararu, iar cadavrul sau prezenta multiple leziuni in zona capului. Cadavrul sau a fost gasit de un satean care se afla cu vacile la pascut. Septuagenarul a avut parte de o moarte violenta, survenita in urma asfixiei mecanice. In acest caz, a demarat o ancheta condusa de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, care efectueaza cercetari in vederea stabilirii cu exactitate a imprejurarilor exacte in care a murit batranul si a identificarii autorului. Batranul locuia singur, iar vecinii sunt de parere ca acesta a fost omorat de unul dintre prietenii lui de pahar, care obisnuiau sa il mai viziteze uneori.

Nimic pentru Braila la rectificare

Deputatul PSD Mihai Tudose apreciaza astfel actuala rectificare a bugetului care urmeaza a intra in discutia sesiunii parlamentare: „Stilul de lucru este in continuare heirupist, ceea ce seamana foarte bine cu ce este pe plan local la Braila. Pentru rectificarile bugetare locale nu mai exista nimic, poate intr-o viitoare guvernare. Tot la aceasta sesiune se vor discuta si cele 200 de amendamente de schimbare a regulamentului”.

Cele mai citite

Două persoane din Norvegia au contractat clasa 2 a mpox

Doi pacienți din Norvegia au fost diagnosticați cu virusul mpox, clasa 2, a anunțat marți municipalitatea din Oslo, potrivit Reuters. Norvegia raportează două cazuri de...

Mircea Geoană: „Există un risc ca în Parlamentul din România de anul viitor să avem spre 30% forţe pro-Moscova”

Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidențiale din 2024, a făcut o declarație controversată cu privire la influența externă și la dinamica politică internă din...

O angajată a unei case de amanet a reușit să sustragă aproape 1 milion de lei

O angajată a unei case de amanet din Deva este cercetată pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce a reușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă