34 C
București
joi, 18 iulie 2024

Breviar

Depasiri de 7,1 ori ale concentratiei maxime admise de plumb

Specialistii Agentiei de Protectie a Mediului Maramures au identificat in aer, langa Baia Mare, depasiri de 7,1 ori ale concentratiei maxime admise pentru indicatorul plumb. Probele au fost recoltate in punctele de control „4”, situat la 1,1 km fata de SC Romplumb SA, si „16”, situat la 0,5 km fata de SC Cuprom SA. Analizele au fost efectuate pentru perioada 28.08.2005-30.08.2005. Cauzele poluarii au fost unele dereglari tehnologice si opriri sporadice ale instalatiilor de topire si aglomerare la SC Romplumb SA Baia Mare. „A fost instiintat Comisariatul Judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu pentru stabilirea masurilor legale ce se impun”, au anuntat reprezentantii APM.

Modificarea Legii apelor, supusa dezbaterii publice

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a supus opiniei publice, pe site-ul institutiei, o serie de proiecte legislative, printre care si unul de modificare a Legii apelor, vizand prevenirea si apararea mai eficienta impotriva inundatiilor. Daca proiectul va fi adoptat in forma propusa, vor fi interzise circulatia auto pe diguri si pe baraje si taierea padurilor care protejeaza impotriva inundatiilor. In noua forma, legea ii obliga pe agentii economici sa se implice in actiunile impotriva fenomenelor naturale periculoase. De asemenea, noua lege prevede ca proprietarii ale caror terenuri agricole au fost inundate sa fie despagubiti din fondul de asigurari. Nerespectarea prevederilor legislative mentionate ar urma sa fie sanctionata cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de milioane de lei vechi, iar poluarea apelor cu pesticide sau alte substante periculoase s-ar pedepsi cu inchisoare de la unu la trei ani. Aceeasi pedeapsa s-ar aplica si celor care fac lucrari de gospodarire a apelor fara sa aiba autorizatie.
Printr-un alt proiect supus dezbaterii publice se inaspresc si normele de utilizare a acumularilor piscicole sau de agrement, pentru a fi evitate efectele negative ale unor deversari ale acestora. Proiectul de lege cuprinde si prevederi pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Cisterna de beton pleaca la „Ion Creanga” din Suceava

Compania Holcim (Romania) SA ofera cisterna de beton micilor ECO-PROMOTORI de la Eco-Scoala Ion Creanga din Suceava. Aceasta a fost premiata pentru campania de informare cu privire la protectia mediului inconjurator „Impreuna pentru un viitor mai verde”, derulata in cadrul proiectului educational „Creeaza-ti Mediul!”.
Timp de 40 de zile, elevii din clasele pilot de la Eco-Scoala din Suceava au desfasurat activitati de ecologizare a cartierului si a parcurilor, au realizat materiale informative, au organizat expozitii si concursuri pe teme de mediu, au colectat deseuri, au plantat arbori si flori. Originalitatea campaniei a constat in participarea elevilor si cadrelor didactice la ecologizarea trenului Suceava-Campulung Moldovenesc. Peste 15.000 de elevi impreuna cu parintii si prietenii lor si mai mult de 500 de cadre didactice au participat la astfel de campanii in orasele lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă