1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO: Bremen, orașul unde s-a descoperit cafeaua fără cofeină

GALERIE FOTO: Bremen, orașul unde s-a descoperit cafeaua fără cofeină

”M-am născut în 1874 la Bremen. Treptat, am construit afacerea, importând cafea, iar în cele din urmă am cumpărat o stradă întreagă în oraș, achiziționând casă cu casă. Am suferit mult atunci când tatăl meu a murit. Medicii au descoperit că decesul a fost cauzat de consumul excesiv de cafea, mai precis din cauza cofeinei. Trebuie să vă spun că și tatăl meu a făcut afaceri cu cafeaua și a trebuit să deguste multe cești. Am decis atunci să caut soluția. Și am găsit-o: cafeaua fără cofeină. Am numit-o HAG”, povestește, la intrarea în casa-muzeu, actorul care intrepretează rolul lui Ludwig Roselius, cel care este considerat inventatorul cafelei decofeinizate. Este însă și primul om de afaceri german care a pus bazele marketingului modern, reclama la cafeaua HAG putând fi văzută la acele vremuri pe străzile din Bremen, dar și în cinematografe. Un oraș care s-a ridicat, printre altele, datorită comerțului cu cafea.

Muzeele din orașul aflat în nordul Germaniei nu își întâmpină invitații doar cu simple exponate sau pliante. Actori talentați depănă, pentru vizitatori, poveștile unor personaje ce au trăit în urmă cu sute sau zeci de ani. De altfel, orașul trăiește din basme și are ca emblemă cele patru animale (măgarul, câinele, pisica și cocoșul) din povestea Fraților Grimm, ”Muzicanții din Bremen”.

Dacă nu știați de criminala în serie care, în urmă cu câteva sute de ani, și-a ucis mai multe rude cu arsenic, îi puteți afla povestea din interpretarea unei actrițe, într-un muzeu situat pe Snoor Strase. Străduța a fost astfel denumită din cauza căsuțelor mici, viu colorate, ridicate în secolul XV și care sunt înghesuite una într-alta asemenea perlelor care se pun pe un șiraj.

În același muzeu vi se va spune povestea celei care a devenit cea mai de succes femeie de afaceri din oraș. Rețeta a fost simplă: a cumpărat la preț mic tot peștele înainte ca acesta să ajungă la ceilalți negustori, pentru a-l revinde cu profit. Și fiindcă era o femeie aprigă a fost adusă de nenumătare ori în fața judecătorului și obligată să plătească amenzi usturătoare. Cum și-a recuperat banii? Mărind prețul peștelui pe care i l-a vândut magistratului.

Cel mai mic hotel și cel mai vechi butoi de vin

În apropierea muzeului, pe aceeași stradă, se află cel mai mic hotel din Germania, care are doar o cameră. ”A fost deschis în urmă cu mult timp pentru cei care veneau din provincie pentru a se căsători în oraș. Și cum drumul era lung, trebuia să rămână peste noapte în Bremen”, ne explică Helga, ghidul nostru.

Și tot în centru vechi, în apropiere de primăria ce a fost construită la începutul anilor 1400 și care se află printre monumentele înscrise pe lista patrimoniului UNESCO, se află un restaurant mai aparte. Aici poți servi mâncăruri tradiționale, dar poți vizita și crama ce adăpostește cel mai vechi butoi de vin din Germania, ce a fost construit în 1653.

”Un miliardar chinez a oferit 150.000 de euro pentru o sticlă de vin vechi din această cramă. Vinul nu a putut fi vândut deoarece se află pe lista orașului ce include obiecte de patrimoniu”, ne spune Helga. Adevărat sau poveste? Greu de spus. Un lucru este cert, turismul a devenit industria ce aduce Germaniei încasări mai mari decât cea de automobile. Ponderea industriei turistice în PIB-ul Germaniei este de 4,4% (97 de miliarde de euro), comparativ cu 4% sectorul construcțiilor și 2,3% industria auto.

Conform Organizaţiei Germane pentru Turism, anul trecut, vizitatorii de peste hotare au cheltuit circa 37 de miliarde de euro, din care 300 de milioane de euro au fost ”lăsate” turiștii români.

Însă, această țară nu este căutată doar de români, situându-se pe a două poziție în topul preferințelor europenilor, după Spania și înaintea Franței.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă