Ministrul Doina Pană, a declarat, sâmbătă, că în cele 15 zile de la lansarea sistemului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca "Radarul pădurilor”, au fost descoperite 172 de transporturi ilegale, cele mai multe în judeţele Braşov, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că în această perioadă au cerut acorduri de transport pentru lemn doar 9.000 de agenţi economici, alte câteva mii de firme dispărând, ceea ce ridică un “semn de întrebare” legat de activitatea lor de până atunci, conform Mediafax.
"Radarul pădurilor funcţionează foarte bine. Prin sistemul 112 am avut 534 de apeluri, iar în urma lor am descoperit 172 de transporturi ilegale. Dacă lemnul nu are cod unic, nu poate intra într-un depozit. Avem şi cazuri în care nu a fost primit lemnul în depozite pentru că nu avea cod unic (…) Până la intrarea în vigoare a Radarului pădurii erau mult mai mulţi, cu câteva mii mai mulţi. Deci automat rezultă că aveau alt gen de ocupaţii. Poate că s-au retras din activitate, s-au reprofilat, dar este şi acesta un semn de întrebare”, a spus Doina Pană.
Ministrul a explicat că, imediat după ce "Radarul pădurilor" a fost pus în funcţiune "s-a încercat foarte mult” continuarea transporturilor ilegale pentru că mulţi au sperat că nu va funcţiona.
"S-a încercat foarte mult la început. Au scăzut între timp numărul transporturilor ilegale. Pe locul întâi într-un top al judeţelor cu cele mai multe transporturi ilegale sunt Braşovul, cu 16, apoi Sibiul, cu 15 şi pe locul al treilea judeţele Gorj şi Hunedoara, cu câte 13 transporturi. Avem şi 11 judeţe în care nu s-a înregistrat niciun transport ilegal şi apreciez foarte mult treaba aceasta”, a afirmat Pană.
În ceea ce priveşte Bistriţa-Năsăud, aici s-au înregistrat în perioada monitorizată trei transporturi ilegale, ceea ce situează judeţul la coada clasamentului.
Ministrul a adăugat că sistemul va fi perfecţionat, iar în domeniul său de activitate cel mai probabil extins şi în alte sectoare, cum ar fi şi cel al apelor.
"Sistemul e foarte bun, poate fi perfecţionat în continuare, iar eu personal mă gândesc la faptul că sisteme similare pot fi implementate şi în alte domenii, cum ar fi cel al balastierelor. E un sistem care îşi dovedeşte eficacitatea şi, în orice zonă în care avem semne de întrebare sau reclamaţii că lucrurile nu merg bine, ar fi benefic. Eu, pe domeniul meu, mă gândesc să merg şi spre ape şi pentru că am solicitări în acest sens de la pescari, ecologişti şi simpli cetăţeni. Vreau să încerc un sistem similar pentru balastiere, să se exploateze cât a aprobat Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”, a spus ministrul.
Întrebată când crede că va deveni funcţional sistemul în domeniul apelor, ea a răspuns: "Trebuie creată o bază de date. La Radarul pădurilor a fost mai simplu fiindcă exista baza de date din 2008, numai că nu lucra în timp real. Eu am îmbunătăţit sistemul să poată funcţiona în timp real. În 2015 mă gândesc să-i dăm drumul şi la cel pentru ape”.
Raportul privind rezultatele obţinute în urma implementării sistemului de supraveghere a masei lemnoase cunoscut sub numele de "Radarul pădurilor” va fi prezentat, marţi, în şedinţa Guvernului.