13.2 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialBraila, binecuvantata de mitropolitul Moldovei si episcopul Dunarii de Jos

Braila, binecuvantata de mitropolitul Moldovei si episcopul Dunarii de Jos

In fiecare an, la 27 iulie, dreptcredinciosii de la Dunarea de Jos, din Braila si Galati, se intalnesc la Manastirea Lacu Sarat pentru a-l sarbatori pe Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul spiritual al acestei manastiri, dar si al locului. Aici, la Manastirea „Sfantul Pantelimon” din padurea de la Lacu Sarat, multi dintre ei isi gasesc si vindecarea spirituala, care ii ajuta sa gaseasca mai usor drumul spre leacurile bolilor trupului.

Imbinare a tratamentului natural cu cel sacramental

Sute de credinciosi din Braila, dar si turisti aflati in statiunea Lacu Sarat au participat miercuri, 27 iulie, la Sfanta Liturghie arhiereasca, oficiata de arhiepiscopul Iasilor, Inalt Prea Sfintitul Daniel, mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, si de Prea Sfintitul Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos. La eveniment au fost prezenti prefectul judetului, Nicolae Mitroi, viceprimarii Daniela Vasioiu si Lucian Tilea, inspectorul-sef al IPJ, Catalin Chivu, comandantul Jandarmeriei, Vasile Silion, comandanti de unitati militare, clerici. IPS Daniel le-a vorbit credinciosilor despre semnificatia Evangheliei din aceasta zi, „una dintre cele mai cutremuratoare care pot fi ascultate in cursul anului”, ca si despre cinstirea adusa de Biserica Ortodoxa sfintilor mucenici. „In fiecare lacas de cult, la Altar sunt depuse doar moastele sfintilor mucenici. Prin Sfintii Mucenici s-a aratat puterea jertfei, a Crucii Domnului Hristos. Ei au raspuns la ura cu iubire, iar la blestem cu binecuvantare si prin aceasta se aseamana cel mai mult cu Dumnezeu. Puterea iubirii jertfelnice depaseste razbunarea”, a spus mitropolitul Moldovei si al Bucovinei. IPS Daniel a remarcat particularitatea manastirii de la Lacu Sarat, unde cautarea vindecarii naturale se intalneste cu vindecarea prin credinta, prin rugaciune, fiind „o minunata imbinare a tratamentului balnear cu tratamentul sacramental”.

Sfantul Pantelimon, „cel milostiv”

Sfantul Mare Mucenic Pantelimon s-a nascut in cetatea Nicomidiei, din Bitinia, provincie romana din Asia Mica. Mama sa l-a crescut de mic in dreapta credinta, dar, murind tanara, copilul a urmat obiceiurile pagane ale tatalui sau. Ajungand doctor, tanarul Pantelimon a revenit printre crestini datorita profesorului sau, Eufrosin, medic renumit la acea vreme, fiind convertit si botezat de sfantul Ermolae. Din ziua botezului, Sfantul Pantelimon a primit de la Dumnezeu darul tamaduirii si a vindecat multime de suferinzi peste tot unde mergea. Imparatul Maximilian a auzit de aceste vindecari prin credinta in Hristos si l-a intemnitat pe Pantelimon. Acesta a fost torturat cumplit, la ordinele imparatului, dar, ca printr-o minune, se vindeca de fiecare data. In cele din urma, imparatul a cerut sa li se taie capul lui Pantelimon, lui Ermolae si tuturor celor ce crezusera prin ei in adevaratul Dumnezeu.

Aproape de sinistrati

PS Casian Craciun s-a rugat pentru sufletele celor „adormiti in inundatii”, amintind de incercarile prin care au trecut si crestinii de la Dunarea de Jos, atat cei din Braila, dar mai cu seama cei din Galati. Episcopul le-a multumit credinciosilor pentru eforturile de a-i ajuta pe sinistrati, un rol important in actiunile filantropice avandu-l preotii. De altfel, chiar prezenta la Braila a IPS Daniel a avut si o semnificatie filantropica, mitropolitul Moldovei aducand ajutoare pentru sinistratii din zona, pentru care a solicitat sprijin si din partea Bisericii din Grecia. PS Casian Craciun a adresat un apel la solidaritate, la reconciliere, dar si la fratietatea pe care o da Biserica, reamintind importanta ridicarii unui spital alaturi de Manastirea Sf. Pantelimon, constructie inceputa anul trecut, care asteapta contributii banesti din partea credinciosilor.

Cele mai citite

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...
Ultima oră
Pe aceeași temă