20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBrădişteanu: Prognosticul lui Păunescu rămâne rezervat

Brădişteanu: Prognosticul lui Păunescu rămâne rezervat

Inima lui Adrian Păunescu a repornit, fiind susţinută şi de aparate prin care este drenat sângele, starea pacientului fiind în continuare gravă, a declarat Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul, potrivit Mediafax.

Medicul a explicat că inima a început să bată, în urma manevrelor de resuscitare şi că este asistată de aparate prin care se drenează sângele venos şi, respectiv, se reintroduce sângele arterial.

Brădişteanu a arătat că manevrele de resuscitare a lui Păunescu au fost „laborioase” şi că starea pacientului este în continuare gravă, prognosticul fiind rezervat.

Personalul medical de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, acolo unde se află internat, în stare critică, poetul Adrian Păunescu, avertizează că prognosticul pe termen scurt în ceea ce-l priveşte pe fostul senator este „extrem de rezervat”.

„În termeni populari, poate să moară în orice moment”, a declarat pentru România liberă purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, doctorul Bogdan Opriţă.

Adrian Păunescu este în stare critică, după ce starea lui s-a agravat, în noaptea de marţi spre miercuri, medicii încercând de mai multe ore resuscitarea pacientului, conform unor surse medicale, citate de Mediafax.

Medicii au intrat în alertă încă din noaptea de marţi spre miercuri, când au constatat oprirea bătăilor inimii. Ei fac, de mai multe ore, diverse manevre medicale specifice pentru repunerea în funcţiune a inimii, la parametri stabili.

La ora transmiterii acestei ştiri, pacientul a fost conectat la aparate, pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii, conform surselor citate.

Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat, speră ca poetul să treacă peste momentul dificil. „Îi doresc doar să treacă cu bine şi peste acest moment”, a declarat pentru România liberă Online liderul PSD.

Poetul este internat din 26 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, având probleme cardiace, renale şi hepatice. Primele veşti despre starea precară de sănătate a poetului au apărut în iunie, când acesta a publicat o scrisoare în „Jurnalul naţional”. Atunci a anunţat pentru prima oară că a fost diagosticat cu o boală necruţătoare.

Medicii povestesc că poetul a acceptat destul de greu ideea că este bolnav şi că ani la rând şi-a neglijat starea de sănătate. „Parcă a fost duşmanul lui. S-a ocupat mai mult de spirit decât de trup,”, ne-au spus cei care îl îngrijesc.

Adrian Păunescu a fost diagnosticat în urmă 12 ani cu diabet, este dependent de injecţii cu insulină, iar în vară a avut probleme mari şi cu ficatul. În 2005, au început să apară problemele cu inima. Acestea au continuat şi în 2007, iar în martie 2010 a ajuns la insuficienţă renală.

Deşi suferă de diabet, afecţiune care impune o dietă strictă, Adrian Păunescu a reuşit să slăbească 30 de kilograme abia anul trecut, când problemele s-au agravat. Mult timp publicistul a refuzat să se interneze în spital, preferând să se trateze acasă.

 „În medicină nu se ştie niciodată. Azi pacientul e un pic mai bine, mâine poate să fie rău”, spun medicii.

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în Basarabia. A copilărit în Dolj şi a studiat filologia la Universitatea Bucureşti. Este poet, publicist şi fost senator PSD, intre 2000 şi 2004.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă