Maria Damanaki, comisarul european pentru afacerile mărilor şi pescuit, a anunţat un pachet de reforme ale Uniunii Europene în domeniul pescuitului care urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2013.Este vorba de „Strategia UE de conservare a stocurilor de peşte şi menţinerera în viitor a mijloacelor de subzistenţă ale pescarilor”. Conform acestei strategii, UE va obliga ţările membre să ia măsuri ferme ca până în 2015 toate stocurile de peşte să fie aduse la nivel durabil, să oprească pescuitul excesiv care a condus deja la diminuarea capturilor şi să abordeze ecosistemic activităţile de pescuit. Din punct de vedere financiar, comisarul Damanaki a anunţat că „UE nu va mai finanvţa în domeniul pescuitului decât iniţiativele ecologice”.
Optimismul guvernatorului Deltei…
Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), spune că „Delta Dunării, care deţine aproximativ 80 la sută din resursele pisciole naturale ale României, nu are probleme dramatice în privinţa conservării durabile a populaţiilor de peşti. Conform studiilor realizate, în ultimii ani, de specialiştii Institutului Delta Dunării, cu excepţia şalăului, celelate specii de peşte de apă dulce din rezervaţie nu se află în pericol. Pescuitul în Deltă se realizează în parametri care nu pun în pericol existenţa acestor specii. La unele specii, stocurile sunt însă la limita minimă, dar dezvoltarea lor durabilă poate fi realizată prin măsurile pe care le preconizăm. Este vorba de întărirea monitorizării capturilor şi reconstrucţia ecologică a zeci de mii de hectare din Deltă pentru a spori habitatele naturale ale acestor specii”.
…contrazis de ministrul Mediului
Optimismul guvernatorului Deltei nu este împărtăşit de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Într-o întâlnire pe care a avut-o la Tulcea cu pescarii din Deltă, Borbely a atras atenţia asociaţiilor de pescari şi autorităţilor din zonă că „dacă nu vor fi găsite soluţii pentru stoparea braconajului piscicol din Deltă, care este mai răspândit decât pescuitul legal, nu exclud oprirea totală a pescuitului pentru a reface astfel resursele piscicole”. Ministrul Mediului a mai spus că foarte multe instituţii ale statului au atribuţii în combaterea braconajului piscicol, dar efectul este contrar, existând suspiciuni că cei care ar trebui să aplice legea au pactizat cu braconierii.
Combaterea braconajului, boicotată
O iniţiativă a Consiliului Judeţean Tulcea de a crea la ARBDD un corp eficient de pază şi inspecţie ecologică pentru toată Delta şi care să fie singurul responsabil de combaterea braconajului este boicotată de câteva luni de ministere, cu excepţia Ministerului Mediului. Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, a declarat, zilele trecute, la Tulcea, că nu a luat o decizie privind schimbarea atribuţiilor de combatere a braconajului piscicol ale instituţiilor din subordinea ministerului. „Mai analizăm această problemă”, a spus el. În Delta Dunării combat braconajul piscicol Poliţia Deltei, secţia de poliţie rurală din Deltă, Poliţia de Frontieră, Poliţia Transporturi şi Jandarmeria, iar trei sferturi din capturile de peşte de pe teritoriul ARBDD ajung pe piaţa neagră. Guvernatorul Deltei a mai declarat că „ARBDD a deschis împreună cu primăriile primele puncte de debarcare unde se monitorizează capturile de peşte, iar de la începutul anului viitor, când toate punctele de debarcare preconizate şi centrele de primă vânzare vor funcţiona, circuitul comercial al peştelui va fi transparent, iar braconierii vor fi prinşi mai uşor”.