8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialBorc: Legea achizițiilor impune licitații pe SEAP pentru organizarea târgurilor

Borc: Legea achizițiilor impune licitații pe SEAP pentru organizarea târgurilor

Firma care se va ocupa de organizarea târgurilor și expozițiilor internaționale va fi selectată prin licitație publică, iar Ministerul Economiei va fi reprezentat la aceste evenimente de o singură persoană, nu de două, ca până acum, a anunțat duminică ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, în răspuns la protestele care au avut loc față de blocarea programului de promovare a exporturilor.

'Noua lege a achizițiilor impune licitații competitive pe SEAP pentru organizarea târgurilor. Numai că, colegi din minister, deja supărați că am impus că nu este nevoie de două persoane să "verifice" dacă totul e ok la târguri ci de maxim una împreună cu reprezentantul nostru comercial din acea țara, au tergiversat și au interpretat în toate felurile posibile legea, numai și numai să nu se schimbe nimic. Ministerul a înaintat la ANAP toată documentația necesară pentru lansarea pe SEAP a licitației pentru un acord cadru cu privire la organizarea de târguri și expoziții. În același timp, am deblocat participarea la târgul de la Moscova și la cel de la Paris', a precizat ministrul citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Legea achizițiilor publice impune ca selecția firmei să se realizeze prin SEAP, dacă suma este mai mare de 3,3 milioane de lei. 'În 2016, programul nostru de târguri este de 40 milioane de lei', a subliniat Borc.

Ministrul de resort a mai spus că 'unii colegi din minister doresc păstrarea statusului quo cu orice preț (sau măcar sa tragă de timp până pleacă Guvernul ăsta tehnocrat care le creează numai necazuri :)'. 'De prisos de menționat că în ultimii ani cam aceleași firme sunt "abonate" la organizarea târgurilor. În acest sens, am demarat un proces prin care ne propunem să eficientizăm modalitatea de cheltuire a banilor publici prin introducerea decontării directe către firmele care participă la târgurile internaționale', a mai spus Costin Borc.

El a explicat și cum funcționează aceste programe. 'Se stabilește în Consiliul de Export, împreună cu reprezentanții patronatelor, o lista de târguri la care se va participa în anul viitor. În funcție de bugetul pe care ministerul îl are după aprobarea bugetului de stat, lista se poate mări sau diminua. Spre exemplu, anul acesta, 2016, sunt mai multe târguri și expoziții decât anul trecut. In general, ajutorul de minimis acoperă plata standurilor, a transportului mostrelor și 50% din cheltuielile de cazare și de transport ale expozanților. În plus, și aici nu prea înțeleg de ce, și cred că este unul din motivele pentru care au început nemulțumirile, se acoperă deplasarea pe toată durata târgului a 2 persoane din minister (ceea ce înseamnă cam o săptămână la New York, Milano, Dubai, Moscova, Londra, Paris …), un comision de organizare pentru firma care câștiga atribuirea (deși cea mai mare parte din târguri oferă toate serviciile incluse, inclusiv construirea standurilor)', a adăugat ministrul Economiei.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă