3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialBorbely: Până în 2013 aplicăm taxa de primă înmatriculare care există în...

Borbely: Până în 2013 aplicăm taxa de primă înmatriculare care există în prezent

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la o dezbatere organizată la MAE, că până în 2013 se va aplica taxa de primă înmatriculare care există în prezent, potrivit Mediafax.

„În ceea ce priveşte Cartea verde, sunt mai multe aspecte, pentru că sunt mai multe ţări în UE care aplică acest sistem. Va trebui să avem discuţii şi cu cei implicaţi cu RAR, cu cei care trebuie să se implice. Ceea ce pot să spun sigur e că până în 2013 nu va fi un alt sistem, va fi taxa primă înmatriculare care există acum”, a spus Borbely.

El a adăugat că speră ca Parlamentul să adopte cât mai repede modificările la taxa auto, care prevede o reducere de 25% a taxei plătită de cumpărător la prima vânzare, pentru toate autovehiculele înmatriculate după 1 ianuarie 2007.

„În legătură cu taxa auto, să fie foarte clar: noi vom aplica deocamdată această taxă auto care a existat şi până acum cu modificările pe care le-am propus în lege. Eu sper ca Senatul şi Camera Deputaţilor să adopte cât mai repede această lege, care înseamnă 25% reducere la taxa auto şi, la prima vânzare a autovehiculelor înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, va trebui să fie plătită de către cumpărător această taxă”, a spus Borbely.

Borbely declara, la începutul lunii septembrie, în judeţul Argeş, că intenţionează ca de la jumătatea anului viitor sau începutul anului 2013 să elimine taxa auto de primă înmatriculare, urmând ca autovehiculele să aibă o carte verde care să certifice gradul de poluare.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu până la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.

Conform proiectului, dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani.

Taxa de poluare va fi plătită o singură dată pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Taxa va fi calculată pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 şi deprecierea autoturismului.

Cele mai citite

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă