Dacă, în urmă cu aproximativ o lună, la nivelul judeţului Constanţa existau în jur de 150 de persoane care întrerupseseră schemele de tratament, acum situaţia s-a agravat.
Mai mult de 700 de bolnavi HIV/SIDA spun că nu mai au nici un fel de rezerve de medicamente.
Situaţia este foarte gravă. Unii dintre ei se află deja într-un stadiu destul de avansat al bolii şi orice întrerupere le afectează grav starea de sănătate. „Îi numeri pe degete pe cei care mai au pastile acasă”, a declarat preşedintele Baylor Marea Neagră, Ana Maria Schweitzer. Ea a mai spus că deja au bolnavi pentru care orice schemă de tratament nouă le-ar recomanda nu se va mai putea face nimic şi că dacă virusul se instalează în creier aceşti oameni nu vor mai avea nici o şansă. Preşedintele Baylor spune că este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când se confruntă cu o astfel de situaţie. La rândul lor, cadrele medicale spun că orice întrerupere îi poate afecta pe bolnavi, iar dacă încearcă să le înlocuiască schemele de tratament cu altceva, riscă destul de mult.
„Încercând alte pastile, virusul poate căpăta alte forme, deci mai bine întrerupi toată schema decât să-i dai omului alte medicamente”, a precizat dr. Sorin Rugină. Se pare că problemele au apărut în urmă cu aproximativ cinci luni, când bolnavii s-au confruntat cu prima întrerupere în tratament.