19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBolile cronice agraveaza gripa porcina

Bolile cronice agraveaza gripa porcina

Mai putine cazuri noi de imbolnaviri cu gripa porcina, insa decesele apar pe banda rulanta. Cele mai afectate sunt persoanele cu boli cronice, respiratorii, diabet si obezitate. Bolile cronice favorizeaza o forma mai severa de gripa porcina, iar graviditatea este, de asemenea, un factor favorizant pentru A/H1N1. Vaccinul romanesc impotriva A/H1N1 nu contine contraindicatii cu privire la femeile insarcinate, insa acestea se pot vaccina la recomandarea medicului ginecolog. Autoritatile romane au anuntat ieri doua noi decese cauzate de gripa porcina, ridicand la 12 numarul mortilor. Persoanele decedate aveau si alte afectiuni asociate, respectiv hipertensiune arteriala, obezitate si poliartrita reumatoida severa. In ultimele 24 de ore au fost confirmate 49 cazuri noi de gripa cu virusul A/H1N1 pandemic, dintre care cele mai multe in judetele Mures (sapte), Dolj si Bacau (cate sase).

 

Autoritatile sanitare au decis suspendarea cursurilor pentru sapte zile, incepand de astazi, in urmatoarele unitati de invatamant: Liceul Pedagogic "Sabin Dragoi" din Deva, Liceul Teoretic "Miko" din Sf. Gheorghe si Grupul scolar "Avram Iancu" din Targu-Mures. Din pacate, tara noastra a inregistrat sambata primul deces din cauza gripei porcine la un copil de 10 ani, din judetul Bacau. Copilul suferea si de alte boli cronice, a explicat dr. Streinu-Cercel, neprecizand insa care erau acestea. De altfel, Comitetul de Coordonare pentru Gripa a decis sa nu mai faca publice datele personale ale pacientilor decedati din cauza gripei porcine, cum ar fi varsta, sexul si localitatea unde s-a produs decesul.

Autoritatile responsabile cu sanatatea la nivel mondial au avertizat populatia asupra factorilor de risc. Potrivit reprezentantului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, Victor Olsavsky, in general bolile cronice – adica cele respiratorii, diabetul si obezitatea – sunt factori de risc cunoscuti. "Aceste boli sunt factori agravanti pentru orice alt tip de boala, astfel ca reprezinta un factor de risc si pentru gripa A/H1N1. Am observat deja ca formele foarte severe de gripa si decesele inregistrate au o boala de fond", a explicat Olsavsky.
Bolnavii care sufera de boli cronice au fost inclusi in grupele considerate de risc pentru A/H1N1. "La un bolnav din aceasta grupa, gripa A/H1N1 poate da o forma severa. Se poate observa ca aproape toate cazurile care au pus probleme pana acum si decesele cauzate de A/H1N1 sunt din aceasta categorie. Ideea nu e ca afectiunile se agraveaza din cauza virusului, ci ca bolnavul din aceasta categorie de risc trece cu dificultate peste gripa", a adaugat Olsavsky. Femeile insarcinate intra, de asemenea, in grupa de risc. OMS recomanda vaccinarea prioritara a acestora.

"Intr-adevar, femeile insarcinate pot face o forma mai severa de gripa. Motivul pentru care se intampla acest lucru nu are inca o explicatie", mai spune reprezentantul OMS in Romania. Referitor la mutatiile virusului, Victor Olsavsky precizeaza ca, teoretic, acestea ar putea aparea si in Romania, insa, chiar daca ar aparea, nu ar reprezenta o problema. "Vaccinul protejeaza si impotriva acestor posibile mutatii. Pana acum, mutatiile observate nu sunt atat de profunde incat sa fie considerate un alt fel de virus, care sa nu fie acoperit de vaccin. Mutatiile depistate pana acum in lume nu sunt multe ca numar, dar au fost descoperite in cateva tari – si la cazuri usoare, si la cazuri severe", explica reprezentantul OMS.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă