16.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialBoiko Borisov, fost pompier si bodyguard, viitor premier al Bulgariei

Boiko Borisov, fost pompier si bodyguard, viitor premier al Bulgariei

Boiko Borisov, fost pompier si garda de corp, actual primar al Sofiei, este marele invingator al alegerilor legislative de duminica din Bulgaria, aflat la conducerea opozitiei de centru-dreapta, dar va trebui sa-si gaseasca un partener pentru a forma o majoritate parlamentara, relateaza AFP consultata de NewsIn.

In varsta de 50 de ani, bine cladit, bronzat, acest fiu al unui politist si al unei profesoare a inceput ca pompier. Este expert in karate, posesor al unei centuri negre.

La caderea comunismului in 1990, Boiko Borisov si-a fondat propria companie, Ippon, specializata initial in comertul cu textile. Apoi a asigurat securitatea fostului dictator conmunist Todor Jivkov dupa demiterea sa, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea, la revenirea in tara in 1996 dupa 50 de ani de exil.

"Am avut sansa unica de a-i ascula, intr-o atmosfera informala, atat pe numarul unu al comunismului, cat si pe fostul monarh. Ceea ce am auzit m-a invatat sa inteleg istoria, mecanismele puterii in cadrul economiei si politicii mondiale", a spus Borisov.

Fostul rege devenind premier in 2001, Borisov a fosat promovat general. Mereu prezent, blamand inedificenta justitiei, si-a asigurat popularitatea, multi vazand in el "mana forte" in fata infractionalitatii.

Ales primar in Sofia in 2005, performantele sale sunt mai putin convingatoare, capitala confruntandu-se in continuare cu problema gunoaielor si a ambuteiajelor. Infiinteaza in decembrie 2006 partidul Cetatenii pentru o dezvoltare europeana a Bulgariei, GERB, de centru-dreapta, sustinut de primarii tarii si care devine rapid principalul partid de opozitie. Gratie carismei sale, Borisov progreseaza pe scena politica, dar incredinteaza conducerea operationala a GERB fostului sau aliat din Ministerul de Interne, Tvetan Tvetanov.

Marea sa popularitate se explica, potrivit analistilor, prin modul deschis de a vorbi si critica fata de inactivitatea guvernamentala. "Pentru a face reforme, pentru a face schimbarii radicale, este neceaara o majoritate", spunea el inainte de alegeri.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Firea poate, într-un final, să fie candidatul PSD la Capitală. Ciolacu vrea doar ca social-democrații să voteze candidatul PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Gabriela Firea și-a văzut visul cu ochii: poate fi candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcția de primar general al Capitalei. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă