20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBogdan Graur

Bogdan Graur

Cu muzica clasica am intrat in contact inca din primii ani de viata, inainte sa scriu si sa citesc! Pana la varsta de 11-12 ani a fost singurul gen de muzica pe care l-am ascultat. Am studiat vioara la liceu si sunt licentiat al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti – Facultatea de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala. Dupa 16 ani de experienta in radio, mi s-a oferit posibilitatea de a fi managerul de programe al unui radio inedit, dedicat 100% muzicii clasice: ProFM Classic.

Poate fi accesat si ascultat oriunde
Lansat de curand, acest radio poate fi ascultat online, pe http://www.profm.ro, 24 de ore din 24, fara pauze si fara spoturi publicitare. In plus, avantajul unui radio de net fata de unul on air e usurinta cu care poate fi accesat si ascultat in boxele calculatorului sau la casti, acasa sau la serviciu. Nu mai e nevoie sa gasesti un aparat de radio pentru a asculta muzica ta preferata.
Prin ProFM Classic ne propunem sa oferim ascultatorilor altceva fata de ceea ce se gaseste pe piata in acest moment. Inca de la lansare, am ramas uimit cand am vazut cat de accesat este acest radio online. ProFM Classic a intrat curajos pe o nisa total neacoperita (este intr-adevar singurul radio cu acest fel de continut din Romania pe net) si a facut-o cu succes. Pe viitor imi doresc sa fiu nevoit sa cer o banda mai larga pentru ca toti iubitorii de muzica clasica sa poata asculta fara probleme ceea ce isi doresc.
Oferta ProFM Classic este foarte prietenoasa. Playlist-ul este ales "pe spranceana", calitatea audio este exceptionala, repertoriul este variat si usor de recunoscut, chiar si de catre cei care nu asculta atat de mult muzica clasica. ProFM Classic porneste chiar de la inceput cu o selectie atent facuta din zonele preclasic, clasic si romantic, cu piese atat instrumentale cat si vocale. In functie de feedback-ul primit de la ascultatori, in urmatoarea perioada voi pune in difuzare chiar si lucrari de opera.

"Sunt receptiv la preferintele ascultatorilor"
Urmaresc o rotatie echilibrata care sa cuprinda lucrari din cat mai multe zone, nu conteaza nationalitatea compozitorului sau durata piesei. Poate intra in difuzare un solo de cateva minute din perioada preclasica si imediat sa urmeze un concert pentru vioara de 15-20 de minute din perioada romantica. Un alt criteriu dupa care ma ghidez este notorietatea compozitorului si a lucrarii respective.
In mod cert voi introduce in playlist si compozitori din zona moderna, probabil incepand chiar din aceasta toamna. Am sa-i enumar doar pe Claude Debussy, Béla Bartók, Serghei Prokofiev, George Gershwin… De asemenea, sunt receptiv la preferintele ascultatorilor in materie de muzica clasica si voi incerca sa ma ghidez dupa ele.
Cat priveste compozitorii mei preferati, sunt cei din perioada preclasica. Atunci, dupa parerea mea, s-a compus cea mai echilibrata si placuta muzica. Il voi aminti acum doar pe Johann Sebastian Bach. Toate lucrarile lui sunt monumentale. Intotdeauna am recomandat perioada preclasica, mai ales celor neavizati, deoarece muzica din aceasta perioada este mai usor de ascultat si de inteles. Ca lucrari recomand sonatele si partitele lui pentru vioara solo, Clavecinul bine temperat si dublu concert in re minor.

Toate amintirile legate de radio sunt frumoase
Lucrez in radio din primul an de facultate, mai exact din 1992 (pe atunci ProFM se pregatea sa inceapa emisia) si am fost pe rand realizator de programe (cativa ani buni), producator audio si director de productie. Timp de doi ani am condus casa de discuri MediaProMusic. Toate amintirile mele legate de radio sunt frumoase. Nu au cum sa fie altfel deoarece e un mediu placut, creativ, iar colegii sunt extraordinari. Nu voi uita insa niciodata prima data cand am intrat in emisie. Erau inceputurile radiourilor in Romania si a fost un moment unic. Nu voi uita, de asemenea, primul meu contact cu muzica: muzica clasica!

Accesati site-ul ProFM
ProFM Classic nu este singurul radio online marca ProFM dedicat unui public specific. Oricine acceseaza site-ul ProFM are de unde alege, pentru ca fiecare poate asculta genul muzical care il reprezinta. Startul radiourilor de nisa de pe www.profm.ro a fost dat de ProFM Dance, care poate fi ascultat si on air pe 89.5 FM, in Bucuresti, si de ProFM Campus, o retea dedicata studentilor din marile centre universitare. Au urmat, exclusiv online, ProFM Alternative si ProFM Black, primul dedicat rock-ului contemporan iar cel de-al doilea, muzicii hip hop si R&B. Apoi si-a facut intrarea ProFM Love, un radio creat special pentru indragostiti. De acum si pasionatii de muzica clasica au un radio de net numai pentru ei: ProFM Classic.

ProFM Classic, un radio online 100% cu muzica clasica!
Prima dragoste nu se uita niciodata. Poate si de aceea Bogdan Graur de la ProFM si-a amintit de anii studentiei la Conservator si a primit cu bucurie responsabilitatea de a oferi ascultatorilor cea mai buna muzica clasica la ProFM Classic, pe www.profm.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă