0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialBogaţii Europei îşi mută investiţiile din euro în alte valute, din cauza...

Bogaţii Europei îşi mută investiţiile din euro în alte valute, din cauza crizei datoriilor

Cei mai bogaţi investitori europeni îşi mută plasamentele în bani din euro în alte valute, ca urmare a temerilor că moneda unică s-ar putea să nu supravieţuiască crizei datoriilor suverane, iar dolarul şi yenul sunt printre ţintele preferate.

Un bancher specializat în clienţi cu active de peste cinci milioane de dolari, de la un grup cu operaţini la nivel global, a declarat că echipa sa a înregistrat o accelerare a retragerii clienţilor din plasamentele în euro, după ce banca centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină, în noiembrie, pentru a împiedica eşecul unei licitaţii de obligaţiuni a statului, scrie Mediafax, care citează Reuters.

Dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanţă de yen, a spus el.

Lira sterlină este prea strâns legată de soarta zonei euro pentru a putea fi folosită ca refugiu eficient împotriva unei posibile prăbuşiri a uniunii monetare, a adăugat bancherul, vorbind sub protecţia anonimatului.

Directorul de investiţii al diviziei de private banking a grupului Citi, Richard Cookson, responsabil de clienţi cu active de peste 25 de milioane de dolari, a afirmat, de asemenea, că a observat clienţi care renunţă la euro.

Complexitatea şi impactul unei eventuale destrămări a zonei euro fac dificilă găsirea de modalităţi pentru protejarea averii, a avertizat Cookson.

„Este unul din momentele de răscruce din istoria Europei şi a economiei mondiale, iar dacă nu decurge bine va fi foarte foarte rău. Poţi să asiguri riscul deprecierii puternice a unei monede şi posibilitatea aprecierii, dar cum să te asiguri împotriva dispariţiei?”, a întrebat bancherul Citi.

Ronnie Ludwig, partener la firma de contabilitate Saffery Champness, a declarat că a observat că unii clienţi îşi mută mai multe fonduri în lire sterline pentru a fi liniştiţi, chiar dacă trebuie să accepte dobânzi reale negative.

Atracţiile Marii Britanii includ un guvern conservator din punct de vedere fiscal şi disponibilitatea de a salva de la prăbuşire bănci, demonstrată în timpul crizei din 2008-2009.

„Există un sentiment de îngrijorare în legătură cu euro, iar unii investitori se mută către alte monede, precum lira”, a spus Ludwig.

Potrivit agenţilor imobiliari din Londra, a crescut interesul pentru proprietăţile rezidenţiale de lux din partea cumpărătorilor europeni care caută un refugiu de efectele crizei datoriilor.

Unii bancheri au minimalizat, însă, trendul, afirmând că investitorii bogaţi încearcă să se protejeze de riscurile asociate unei crize sistemice, dar rămân calmi.

„Nu sunt ca iepurii în lumina farurilor. Oamenilor nu le vine să creadă ce se întâmplă în Europa, dar nu am văzut vânzări masive de portofolii”, a declarat Julian Lamden, partener la Coutts, divizia de private banking a Royal Bank of Scotland Group.

Damian Bloom, partener în Londra al firmei de avocatură Berwin Leighton Paisner, specializată în managementul taxelor pentru clienţii foarte bogaţi, a afirmat că unii investitori încep să fie îngrijoraţi de solvenţa băncilor.

„Nu am văzut încă o reacţie reflex. Reacţia generală este că nu se aşteaptă la prăbuşirea euro. Oamenii sunt, însă, mai îngrijoraţi în legătură cu băncile decât erau în urmă cu şase luni”, a spus el.

Cele mai citite

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă