7.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialBoc si UDMR fac pasul inapoi in scandalul gropilor arheologice din Cluj-Napoca

Boc si UDMR fac pasul inapoi in scandalul gropilor arheologice din Cluj-Napoca

Politicienii implicati in scandalul vestigiilor arheologice din centrul municipiului Cluj-Napoca dau inapoi, dupa ce membrii Comisiei Nationale de Arheologie au anuntat ca doresc ca ruinele sa ramana neacoperite. Primarul PD al orasului, Emil Boc, a afirmat ca se va consulta cu membrii comisiei saptamana viitoare, apoi va organiza o dezbatere publica pe marginea acestui subiect si abia apoi va lua o decizie.
Intregul scandal a fost provocat, saptamana trecuta, de decizia viceprimarului UDMR al municipiului, Janos Boros, de a cere ascoperirea ruinelor cu nisip, demers oprit, insa, de Boc. Acesta din urma a spus ca societatea civila din Cluj-Napoca trebuie sa isi spuna punctul de vedere cu privire la soarta ruinelor romane. Primarul a adaugat ca nu i-a dat niciodata dispozitie viceprimarului UDMR Janos Boros sa acopere gropile cu pamant. Boc este de parere ca problema gropilor arheologice nu trebuie transformata intr-o disputa etnica.
Saptamana trecuta, conducerea filialei Uniunii ameninta cu ruperea protocolului coalitiei daca ruinele romane nu vor fi acoperite. Sapaturile arheologice au inceput in anul 1994. Comunitatea maghiara a perceput inceperea lucrarilor drept o sicana din partea fostului primar nationalist al orasului, Gheorghe Funar, pentru ca santierul arheologic se afla chiar in fata statuii regelui Ungariei, Matei Corvin.
Istoricii au decis ca ruinele descoperite in Piata Unirii au o mare valoarea stiintifica si ca ele trebuie conservate in alt mod decat prin acoperire. In piata din centrul municipiului a fost descoperita o curte pavata cu lespezi de calcar, o fantana si un portic cu coloane toscane.
Presedintele Uniunii, Marko Bela, afirma ca astuparea gropilor este prevazuta in protocolul coalitiei PNL-PD-UDMR-PC la Cluj. Peter Eckstein-Kovacs a spus, insa, ca nu exista nici un protocol semnat pe plan judetean. Astuparea gropilor din centrul orasului a fost, de altfel, unul dintre punctele campaniei electorale a Uniunii si una dintre conditiile impuse de liderii maghiarilor in vara anului trecut, atunci cand au decis sa intrerupa colaborarea cu PSD din Consiliul Local si din cel Judetean si sa se alieze cu Alianta PNL-PD.

Cele mai citite

Anunț public pentru autorizație de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social în Bucureşti Sectorul 4, Bulevardul MĂRĂŞEŞTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, înregistrată cu număr...

Putin a calificat drept ”provocare periculoasă” declaraţia lui Zelenski în legătură cu o armă nucleară

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept o "provocare periculoasă" declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina ar putea încerca să...

VIDEO. Nebunie la Timișoara. Un influencer a promis că va plăti plinuri de combustibil timp de o oră

Un tânăr din Timișoara a creat un adevărat haos în trafic, după ce a postat pe rețelele de socializare că va plăti pentru plinuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă