Administratia locala din Cluj-Napoca a luat primele masuri pentru a schimba statutul de „copii second-hand” cu care sunt tratati in prezent micutii din cresele de stat. Desi sunt primele institutii educationale in care intra majoritatea copiilor, odata ce se finalizeaza cei doi ani de concediu al mamelor, statutul acestor unitati a ramas oarecum marginal, fiind privite de cele mai multe ori ca si cum ar fi tolerate atat de sistemul sanitar, cat si de cel educational. Si asta, deoarece micutii devin importanti si beneficiaza de investitii abia dupa ce intra la gradinita, la varsta de trei ani. Acest „tratament” este vizibil in special in centrele care au cuplata cresa cu gradinita.
Consiliul Local a adoptat, in ultima sedinta, o decizie din initiativa primarului Emil Boc, privind infiintarea unui centru bugetar de coordonare si administrare a creselor din oras. Unitatea va avea un director, un contabil-sef, un inspector de specialitate, trei referenti si trei medici pediatri si va avea pe statul de plata cei 119 angajati ai creselor clujene.
Pana acum aceste institutii au avut un statut neclar, fiind dublu subordonate, atat Spitalului Clinic de Copii, care ii avea ca salariati pe angajatii creselor, cat si Consiliului Local, care este proprietarul spatiilor in care functioneaza aceste institutii. „In fapt, aceasta schimbare nu face decat sa aduca lucrurile la normal si sa simplifice aceasta activitate”, a declarat seful serviciului Resurse Umane din cadrul Primariei, Iosif Madru.
„Banii pentru salariile angajatilor creselor veneau tot de la bugetul local, insa prin conturile Spitalului Clinic de Copii. Din 1 ianuarie, insa, banii vor merge direct de la bugetul local la centrul bugetar, si la angajati”, a adaugat aceeasi sursa.
In Cluj-Napoca exista 13 crese, dintre care 3 au program saptamanal, pentru copii ai caror parinti au si program de lucru in ture de noapte, iar zece functioneaza cu program de la 6.00 la 17.00, iar sapte dintre acestea sunt cuplate cu gradinite.
Primele victime ale scaderii natalitatii
Unul dintre motivele care au dus la aceasta situatie a fost scaderea drastica a natalitatii din anii '90, din cauza careia cresele au fost primele afectate, ani de-a randul nemaiavand numarul minim de micuti pentru functionare. Astfel, personalul s-a redus prin pensionarea celor in varsta si neangajarea altora noi.
Conform specialistilor, golul din natalitate a ajuns in prezent la nivelul clasei a treia, unde sunt cei mai putini copii scolarizati. O alta cauza a caderii in dizgratie a creselor a fost subordonarea salariatilor Spitalului de Copii si administrarea activelor de catre CL, institutiile ramanand, astfel, „intre gazde”, fara investitii, cu salarii mici, lipsa de interes si indiferenta. La aceasta s-a mai adaugat si moda „bonelor”, a bunicilor de imprumut, pe care multi parinti au apelat la presiunea anturajului, pentru ca asa era la moda.
Intre timp, aceasta metoda a pierdut in popularitate, fiindca, nu de putine ori, parintii au constatat ca plateau bona ca sa se uite la telenovele si sa-i transmita copilului limbajul sau comportamentul propriu.
Un loc in cresa – marfa de contrabanda
Natalitatea clujeana a crescut, insa, intre timp, in ritm vertiginos, in special datorita imbunatatirii nivelului de trai si a programelor de stimulare ale statului. Totodata, aceste programe au adus din nou in prim plan importanta creselor, fiindca intre revenirea la serviciu a mamelor si inscrie-rea copiilor la gradinita exista un an in care acestia nu au alta posibilitate.
Astfel, dupa ani de liniste, in crese s-a instalat acum „isteria inscrierilor”. Numarul mic de locuri existent ii obliga pe parinti sa isi caute un loc cu 9-10 luni inainte de momentul inscrierii, de multe ori ei fiind nevoiti sa faca veritabile presiuni ca sa aiba sanse de izbanda.
Reprezentantii Primariei sustin ca in viitor lucrurile se vor rezolva, iar o data cu infiintarea centrului bugetar va fi mult mai usor sa se faca investitii. Masura se impunea daca avem in vedere ca in Cluj-Napoca sunt 4.445 de copii care au implinit trei ani, 4.895 de doi ani, deci in varsta pentru cresa