9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBoc a desecretizat contractul de concesiune a resurselor din Marea Neagra

Boc a desecretizat contractul de concesiune a resurselor din Marea Neagra

Primul-ministru Emil Boc a dispus, miercuri, demararea procedurilor legale in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008, privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, informeaza, printr-un comunicat transmis AGERPRES, Biroul de Presa al Guvernului.

De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Sterling Resources Ltd.

Tot miercuri, premierul Emil Boc l-a demis pe Bogdan Gabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si a semnat decizia de numire in aceasta functie a lui Maracineanu Gelu Agafiel.

Potrivit sursei citate, declasificarea hotararilor de Guvern si/sau a anexelor acestora se face la solicitarea motivata a initiatorului actului normativ, prin Hotarare de Guvern.

Social-democratul Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, a anuntat, miercuri, ca a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si Ministerului Finantelor rapoartele si motivatiile care au stat la baza promovarii si aprobarii, de catre guvernul Tariceanu, a hotararii prin care este cedat firmei Sterling Resources dreptul de impartire a productiei de pe platoul continental din Marea Neagra.

El a declarat ca hotararea de guvern practic statueaza dreptul acestei companii de a detine partea de productie care ii revenea statului roman, in urma contractului de impartire a productiei si de concesionare a zacamintelor pe perimetrele Pelican si Midia, si a acuzat ca o serie de elemente-cheie care ar fi putut sa demonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei sunt documente secrete, trecute in anexa.

Hotararea guvernului care aproba Actul aditional numarul 11 la Contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Sterling Resources, in calitate de concesionar, a fost adoptata anul trecut, pe 21 noiembrie, fiind semnata de seful cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, de presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, de ministrul Mediului, Attila Korodi, si de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Catalin Doica.

Sterling Resources este o companie canadiana de petrol si gaze cu sediul la Calgary. Activele companiei se afla in Marea Britanie, Romania si Franta.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă