21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Blog-urile si forumurile sunt indicativi ai vietii politice."

„Blog-urile si forumurile sunt indicativi ai vietii politice.”

Are 23 de ani, a terminat facultatea anul trecut si este jurnalist
la un ziar central din Belarus. Are un fotoblog unde pune cate
o noua fotografie alb negru in fiecare zi. Iar pasiunea sa i-a adus premiul pentru "cel mai bun blog" desemnat de prestigiosul
trust de presa Deutsche Welle.
Competitia Weblog Awards Best of the Blogs (http://thebobs.com) a ajuns la cea de-a patra editie. Juriul de specialitate – bloggeri si jurnalisti din intreaga lume – au avut o misiune grea, trebuind sa aleaga cel mai bun blog din peste 7.000 de jurnale online inscrise in competitie. Marele castigator este Xenia Awimova, o jurnalista bielorusa de numai 23 de ani, care detine blog-ul Foto-Mania la adresa
http://ak-bara/livejournal.com.

Pentru inceput, cine se ascunde in spatele username-ului "ak-bara"?
O persoana care, de cand are blogul, este pasionata de fotografie.
Credeam ca erai deja pasionata cand ai inceput sa pui fotografiile pe net…
Nicidecum. Povestea cu fotografia a inceput in facultate, la cursul foto. Faceam niste fotografii catastrofice, cu un aparat care era putin mai batrand decat mine. Le developam in laborator si ieseau tot timpul miscate.
si atunci de ce ai inceput sa bloggezi?
Pentru ca vroiam un loc al meu unde sa pot arata lumii cateva imagini despre tara mea, insotite evident de cateva comentarii. Nu scriu in engleza pentru ca vizitatorii internationali trebuie sa inteleaga mesajul numai din imagini. Mi-am creat un cont pe LiveJournal.com pentru ca imi ofera o anumita protectie (in conditiile in care guvernul de la Minsk detine monopolul asupra sistemelor de telecomunicatii din Belarus si de multe ori suspenda site-uri nationale din motive politice – n.a.). Cand mi-am cumparat o camera digitala am decis sa-mi transform blog-ul intr-o galerie fotografica online, unde oamenii sa poata comenta imaginile – sa le critice mai degraba.

Cat de important este pentru tine
sa mentii blog-ul "proaspat"?
Conceptul pe care am incercat sa-l aplic este "o fotografie in fiecare zi" – zi de zi, fara exceptie. Ma face sa-mi iau camera cu mine oriunde merg si sa fac cat de multe fotografii pot. Sper ca acest lucru sa ma ajute in a ma dezvolta ca fotograf.
Crezi ca blogurile pot influenta oamenii? Dar politica?
Da. Blog-urile nu mai sunt de mult
doar note despre viata privata a cuiva. Cateodata bloggeri pot scrie insemnari care sa poata schimba punctul de vedere al cititorului despre un anume subiect. In cazul meu, de exemplu, imi amintesc de o insemnare a unei fete din Belarus, care a fost inchisa dupa alegerile prezidentiale (martie 2006 – n.a.). Ea scrisese pe blogul sau despre cum a sta intr-un cort – in piata Oktyabrskaja (in Minsk – n.a.) dupa anuntarea rezultatelor alegerilor. Inainte de a-i citi insemnarea nu am reusit sa inteleg de ce se adunasera oamenii in acea piata. Am inteles imediat evenimentele din zilele respective dupa ce i-am citit blogul.
Nu cred ca blogurile vor reusi sa schimbe gandurile politicienilor. Jurnalele online, forumurile etc. sunt indicatori ai vietii politice, insa in tara mea autoritatile nu asculta de "vox populi" … din pacate.

 
ALTI CASTIGATORI
Premiul Reporters sans frontieres
http://jotman.blogspot.com (Birmania)

Cel mai bun video blog
http://aliveinbaghdad.org

Cel mai bun podcast
http://www.gefuehlskonserve.de

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă