19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBlocaţi în case de drumul judeţean

Blocaţi în case de drumul judeţean

Locuitorii a 16 sate nu mai pot intra cu maşina ori cu căruţa în curtea proprie din cauza lucrărilor la DJ 151. Proiectanţii drumului nu au luat în calcul şi construirea unor podeţe de acces. Modernizarea DJ 151, cel mai lung drum judeţean din Bistriţa-Năsăud, care asigură legătura cu judeţul Mureş, nu prevede construcţia podurilor care asigură accesul în locuinţele oamenilor care au casele lângă drum. Localnicii din cele 16 sate traversate de drum vor trebui să-şi construiască singuri podurile sau podeţele care să le permită accesul în curţi. Acest lucru îi nemulţumeşte mai ales pe primari, care spun că oamenii nu vor avea bani să-şi facă poduri trainice, mulţi vor construi punţi din lemn, iar aspectul urban al localiotăţilor traversate de drum va avea mult de suferit.

„Un podeţ care să asigure accesul în curţi poate costa între 1.500 şi 2.000 de lei. La mine în comună, oamenii nu au bani. E o comună săracă. Fiecare va face cum va putea şi va ieşi mai prost decât ne putem imagina”, a declarat primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea (PSD).

 

Proiect complicat

DJ 151 va fi reabilitat pe o lungime de 76,7 km pe o suprafaţă carosabilă de peste 510.000 mp din Bistriţa şi până la limita cu judeţul Mureş. Drumul urmează să traverseze cinci comune cu un număr total de 16 localităţi. „Va fi o lucrare spectaculoasă fiindcă se va săpa la zece metri. Suprafaţa acestui drum va fi în totalitate reabilitată, inclusiv lucrări de semnalizare şi marcare. Ceea ce nu am rezolvat încă este accesul în locuinţe. Suntem însă în limitele legale, deoa­rece legea prevede că accesul în drumul judeţean se fac de fiecare locatar în parte”, a spus Alexandru Orţan, şeful Serviciului drumuri din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Drumul judeţean nu va fi lărgit, ci va rămâne în li­mitele a şase metri lăţime, dar va fi înălţat datorită faptului că se vor turna mai multe straturi de asfalt nou. Cu cei 126,6 milioane de lei vor fi consolidaţi şi 561 de metri de terasamente, 32 de podeţe şi circa 10.000 de metri de parapet. 

 

Bani de la judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Liviu Rusu (PDL), spune însă că, dacă va fi nevoie, va sprijini autorităţile locale să investească în construcţia unitară a podurilor şi podeţelor care asigură accesul în curţi. Reabilitarea DJ 151 este asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi buge­tul de stat. Potrivit proiectului, reabilitarea, care a început de curând, va trebui să fie gata în doi ani. Odată reabilitat, DJ 151 va prelua o parte din traficul de pe DN 17 şi DN 15 A. Capacitatea sa va fi de 1.600 de vehicule pe zi. În prezent, pe drum trec 450-500 de vehicule.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă