Premierul britanic, Tony Blair, a anuntat crearea unei unitati speciale anticoruptie, care va ancheta cazuri in care companii britanice sunt suspectate ca ar fi dat mita pentru a obtine contracte in strainatate (cum s-a intamplat si in cazul celor doua fregate vandute Romaniei), scria ieri cotidianul „The Guardian”.
Unitatea ar urma sa fie formata din 15 politisti specializati si va avea un buget de aproape un milion de lire sterline pe an, alocat de la Departamentul pentru Dezvoltare Internationala. La conducere a fost numit Steve Wilmott, actualul sef al diviziei pentru infractiuni economice a politiei londoneze.
Pana acum, cazurile de acest gen erau investigate de Biroul pentru Fraude Grave (Serious Fraud Office – SFO), care nu avea alocat un buget special in acest scop. Nici un caz de dare de mita de catre o companie britanica nu a fost adus pana acum in justitie, desi Marea Britanie a adoptat inca din 2002 o lege prin care este interzisa darea de mita pentru obtinerea unor contracte in strainatate. Departamentul Comertului si Ministerul Apararii de la Londra au fost intotdeauna reticente in a colabora in astfel de investigatii, comenteaza „The Guardian”.
Scandalul din jurul contractului in valoare de 116 milioane de lire sterline prin care compania britanica BAE Systems a vandut doua fregate (care au costat, initial, cate 100.000 de lire sterline) in Romania, asigurand si modernizarea acestora, este cel mai recent dintr-o serie care a dus la crearea acestei unitati speciale anticoruptie. Surse judiciare britanice au declarat pentru „The Guardian” ca se fac „progrese excelente” in investigatiile privind afacerea fregatelor, dar ca ancheta nu se va incheia anul acesta. BAE Systems este suspectata de coruptie si in afacerile sale din Arabia Saudita si Chile.