12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBistriţa: Fost subprefect PNŢCD, trimis în judecată pentru evaziune fiscală; prejudiciul-5 mil....

Bistriţa: Fost subprefect PNŢCD, trimis în judecată pentru evaziune fiscală; prejudiciul-5 mil. lei

 Fostul subprefect PNŢCD al judeţului Bistriţa-Năsăud, Damaschin Berende, a fost trimis în judecată de procurori pentru evaziune fiscală, el fiind acuzat că a întocmit peste 250 de facturi fictive, cauzând un prejudiciu de cinci milioane de lei, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat de miercuri al Parchetului Tribunalului Bistriţa-Năsăud, procurorii îl acuză pe Damaschin Berende că în perioada 2005-martie 2008, în calitate de administrator la SC G&B Lumidan SRL Rodna, a înregistrat în evidenţele contabile 254 de facturi fiscale fictive, cu consecinţa influenţării obligaţiilor fiscale, constând în TVA şi impozit pe profit, cauzând un prejudiciu de 4.978.819 de lei.

Firma fostului subprefect, SC G&B Lumidan SRL Rodna, administra o fabrică de lactate din comuna Rodna. În 2008, compania era în top 55 cei mai mari procesatori de lapte din România şi făcea parte din Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui.

În 2008 Garda Financiară a făcut un control la firma lui Berende, raportul fiind contestat de acesta. În februarie 2009, Tribunalul Bistriţa-Năsăud i-a respins însă contestaţia.

Ulterior, în iulie 2009, mai multe instituţii şi firme au cerut intrarea în insolvenţă a SC G&B Lumidan SRL, cererea fiind acceptată, astfel încât a fost desemnat un lichidator.

Damaschin Berende a fost subprefect al judeţului Bistriţa-Năsăud în perioada guvernării CDR. El a fost eliberat din funcţie în 15 ianuarie 2001 de Guvernul Adrian Năstase, iar apoi a ieşit din politică.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă