Este greu de înţeles poziţia rigidă a Bisericii Ortodoxe Române de a nu permite ca un preot să oficieze o slujbă pentru Sergiu Nicolaescu în condiţiile în care în cazul similar al morţii lui Zoe Ceauşescu s-a putut face o excepţie.
Fiica fostului dictator a decedat în 2006, iar dorinţa ei a fost aceea de a fi incinerată. Aceste lucru s-a petrecut la Crematoriul Vitan Bârzeşti dar nu înainte ca un preot să ţină o slujbă la biserica Sfânta Elefterie. Mai mult trupul neînsufleţit a lui Zoe Ceauşescu a stat două zile în aceeaşi biserică. Ca şi în cazul lui Nicolaescu, sute de persoane au fost la ceremonia funerară a lui Zoe. Printre cei prezenti la biserica s-au numarat si reprezentanti ai fostului regim comunist sau descendenţi ai lor: Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Ştefan Andrei, Ana Mureşan, Serghei Mizil, precum şi fostul general de securitate Neagoe şi parlamentarul Madalin Voicu.
În cazul lui Sergiu Nicolaescu, Biserica Ortodoxă Română a încercat să facă familia regizorului să se răzgândească pentru ca regizorul să poata fi înmormântat după obiceiurile creştine. În faţa refuzului familiei, BOR nu a permis ca un preot să oficieze o slujbă. O mică slujbă neoficială s-a ţinut în faţa crematoriului de către un răspopit.
Citeşte şi Acuzaţii HALUCINANTE la crematoriul Vitan unde a fost incinerat trupul lui Sergiu Nicolaescu
Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a declarat de altfel, joi, că incinerarea a fost „dorinţa expresă” a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze „cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei”.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.