19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBiserica moţilor din Dealu Negru, distrusă de incendiu

Biserica moţilor din Dealu Negru, distrusă de incendiu

Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1765 şi era un monument reprezentativ pentru zona Munţilor Apuseni.

 
Unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din zona Apusenilor a pierit în flăcări. Autorităţile caută o soluţie pentru refacerea bisericii ortodoxe din Dealu Negru.

Biserica monument istoric din satul Dealu Negru, comuna Călăţele, a fost distrusă de un incendiu. Lăcaşul de cult ortodox, construit în anul 1765, cu hramul „Înălţarea Domnului”, era considerat drept unul dintre cele mai reprezentative monumente pentru acea zonă a Munţilor Apuseni. Iniţial, lăcaşul de cult a fost ridicat în zona cătunului Finiciu – Pădure, din bârne de brad şi de stejar. În perioada interbelică, însă, în anul 1935, biserica a fost mutată în satul Dealu Negru.

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath, a anunţat că va cere o evaluare a pagubelor produse înainte de a analiza o posibilă refacere a monumentului. El a anunţat că a trimis la faţa locului o echipă de experţi în monumente istorice. Echipa este condusă de Virgil Pop, care va face un raport legat de soluţiile pentru monument. „Este un lucru regretabil ceea ce s-a întâmplat la Dealu Negru”, a spus Leonard Horvath.

Ajutor pentru săteni

La rândul său, deputatul independent Mircia Giurgiu, originar chiar din satul Dealu Negru, a anunţat că a luat legătura cu preotul ortodox din localitate, căruia i-a promis că îi va oferi tot sprijinul. „Oamenii au avut grijă două secole şi jumătate de această biserică şi sunt îndureraţi”, spune Mircia Giurgiu. „Sătenii din Dealu Negru sunt săraci şi nu au posibilitatea să refacă pe banii lor biserica. Cel mai apropiat lăcaş de cult este mănăstirea ortodoxă Râşca Transilvană, însă este dificil pentru oameni, mulţi dintre ei bătrâni, să se deplaseze până acolo”, a adăugat parlamentarul clujean.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă