Tema noua pentru politica romaneasca: scrutinul european. Nu va trece multa vreme si ne vom alege reprezentantii in Parlamentul European. Deja partidele fac exercitii de imaginatie, tes-tand apetitul celor care ar abandona dimensiunea locala sau nationala a politicii in favoarea Bruxelles-ului si Strasbourg-ului, stiut fiind ca Parlamentul European se intruneste in sesiuni in ambele orase, incapabil sa ia o decizie radicala si sa opteze pentru una dintre gazde.
Pe de o parte, ar vrea sa fie aproape de sediul Comisiei Europene, pe care o monitorizeaza cu gelozie, pe de alta – aproape de Consiliul Europei, de care se simte mai aproape prin atributii si dimensiuni de actiune. Intre Belgia si Franta plimbarea cu trenul, plin cu documente si personal, costa destul contribuabilii, dar asta este deja o discutie la care vom participa dupa 1 ianuarie 2007, cand vom adauga centralismului birocratic bucurestean si birocratia necunoscut-stufoasa din Uniunea Europeana.
Pe cine vom trimite, din Banat, sa ne reprezinte in Uniunea Eu-ropeana? Biografii potrivite ar fi destule. In primul rand, ar putea candida cei care cunosc macar Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei – ca for de vocatie unificatoare, daca nu altceva.
Deputatul Stefan Glavan si consilierul ministerial Viorel Coifan ar avea, in acest registru, cele mai mari sanse. Cel dintai, si ca diplomat pe spatiul fostei Iu-goslavii, cel de-al doilea Ð cu experienta in dezvoltarea transfron-taliera, ar face servicii evidente zonei in care ne aflam.
Apoi s-ar putea ca Adrian Cio-roianu sa doreasca sa-si converteasca statutul de observator in Parlamentul European intr-unul de parlamentar permanent. Desi la Cioroianu reprezentarea Ba-natului nu intra in calcul, caci pana acum n-a dat semne ca l-ar preocupa foarte tare integrarea in realitatile circumscriptiei pe listele careia a intrat si in forul legislativ national.
Dintre crestin-democrati, vicepresedintele judetean Marius Popovici a semnalat dorinta de a fi pe liste, gratie experientei sale vaste in relatiile externe, mai ales cu Germania. Opinia publica ar fi pregatita sa-l vada si pe primarul Gheorghe Ciuhandu evoluand catre o cariera europeana.
Problema este ca scena Europei unite este complet diferita de cea locala si se stie fara dubiu: cei care pleaca din politica strict romaneasca risca sa nu mai poa-ta intra in ea. Cat despre satisfactii Ð ele sunt si mai mici decat cele obtinute de alesi in politica nationala.
Nu e de mirare, asadar, ca oricat de stralucitor ar suna postul de euro-parlamentar, oricat de bine garnisit ar fi de privilegii inexistente in planul local, politicienii banateni care doresc sa se afir-me ezita in a opta pentru Bruxelles-Strasbourg, stiind ca revenirea nu e neaparat impo-sibila, dar este improbabila.