16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialBilanturi de final

Bilanturi de final

Pe masura ce 2006 isi numara ultimele zile, tragem linie si facem bilantul. Ce a fost bun, ce ne-am dorit, ce a iesit… Ce ramane de dus in anul urmator, ce merita scos de pe lista de prioritati, ce e pacat ca nu s-a implinit. Avem ce numara si in plan personal, si in viata publica, si in Timisoara, si in Banat, si in tara, si in lume.
Lumea? Lumea se invarte cu viteza ametitoare, lasandu-ne putin ragaz sa-i deslusim sensurile. La noi acasa, in Timisoara… Sa vedem. Vine Anul Nou European, cu spectacol cum nu s-a mai vazut, cu invitatie pe strazi fara petarde (speram!), cu iluminare europeana, cu promisiunea unei veselii fara precedent.
Pana sa vina Anul Nou mai sunt cateva zile de cautari febrile de cadouri si cumparaturi de ultim moment, si mai dificile cautari de taxiuri – ca un facut, orasul parca s-a transformat in furnicar si cele 2.000 de taxiuri nu fac fata cererii si traficului timisorean. Ramasesem, insa, la bilant. Intram in 2007 cu un oras ravasit de lucrari neterminate la infrastructura.
Termenele care marcau Craciunul drept limita de incheiere au fost – se putea altfel? – depasite si ne consolam ca nu e prima data. Traseele de tramvai sunt iarasi deturnate, parcarile sunt tot mici, tot meschin dimensionate, putine si prost amenajate. Telpark-ul Ð celebrul sistem de taxare a stationarii in oras, menit sa alimenteze bugetul din care sa se faca amenajarile urbane – e tot hulit si greu de implementat.
Un bilant recent arata ca nici macar amenzile pentru calatoria fara bilet in tramvai nu se incaseaza in proportie de 40 la suta, daramite amenzile pentru neplata parcarii! Dintre neimpliniri mai sunt lucrarile la Spitalul Municipal Ð cladire care probabil are de asteptat cat Palatul Baroc ca sa fie inaugurata.
Dintre realizari, probabil inaugurarea Palatului Baroc – Muzeul de Arta este cea mai vizibila. Si transferarea cinematografului “Capitol” catre municipalitate, spre a solutiona problema sediului pentru Filarmonica ar mai fi de marcat.
In lumea politica am vazut stabilizarea alesilor locali prin intrarea in efect a Legii antimigratie. In lumea presei, Radio Timisoara probabil a facut cea mai remarcabila schimbare, prin “cucerirea” unei frecvente suplimentare in FM. Tot in lumea radio, BBC a ajuns sa aiba editie aici, iar Complexul Studentesc are un Radio Campus.
In televiziune, “Analog” si-a extins aria de cuprindere pe Vestul tarii, iar “Europa Nova” a reintrat pe cablu. Au aparut ziare noi Ð “Cronica de Sud-Vest” si “Raport”, dupa disparitia cotidianului “Prima Ora”. Iar in spatiul virtual, portalul euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa a inceput sa furnizeze stiri regionale.
E mult? E putin? Depinde ce am asteptat. 2006 oricum se incheie pe o nota optimista: ce n-am reusit sa facem mai putem rezolva si in 2007. Iar ceea ce am implinit nu este, catusi de putin, de neglijat.

Cele mai citite

Procurorii și polițiștii continuă operațiunea “Jupiter”. Peste 150 de percheziții într-o singură zi

Operațiunea "Jupiter", pe care procurorii și polițiștii o derulează în această perioadă pe întregul teritoriu al României, a inclus, doar în ziua de miercuri,...

Au început deliberările cu cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump

Cei 12 jurați în procesul penal al lui Donald Trump la New York deliberează miercuri pentru a ajunge la un verdict istoric care ar...

România, codașa UE la studii superioare

Datele publicate la începutul acestei săptămâni de Eurostat arată că țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă