13.5 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialBilanţul victimelor caniculei din India a crescut alarmant. Peste 700 de persoane...

Bilanţul victimelor caniculei din India a crescut alarmant. Peste 700 de persoane au decedat

Peste 700 de persoane au murit în India, în mai puţin de o săptămână, din cauza unui val de căldură, cel mai afectat stat fiind Andhra Pradesh (sud-est), unde autorităţile au anunţat 550 de morţi în ultimele patru-cinci zile, informează Mediafax.

Un bilanţ prezentat luni anunţa peste 500 de morţi.

Cea mai mare temperatură – de 47 de grade Celsius – a fost înregistrată luni la Angul, în Odisha, potrivit lui B. P. Yadav, directorul Departamentului meteorologic indian (IMD).

Citeşte şi: Canicula face victime în India. Sute de persoane au murit numai în ultimele zece zile

Condiţiile meteorologice – aer fierbinte şi uscat – din câmpiile din nordul şi centrul Indiei sunt înrăutăţite de rafalele de vânt care bat dinspre provincia pakistaneză Sindh. “Această căldură uscată extremă este împinsă în India de vânturile de vest”, a declarat Yadav.

Temperaturi ridicate sunt aşteptate şi în următoarele două zile, a avertizat IMD marţi, înaintea unei perioade de răgaz. Însă agenţia a anunţat că alt val de căldură va urma, probabil, destul de rapid.

În afară de statele Andhra Pradesh şi Telangana, capitala New Delhi, statul vecin Haryana, provincia deşertică Rajasthan şi alte câteva regiuni din centru şi est sunt afectate, de asemenea, de vara toridă, a adăugat Yadav.

Multe dintre victime sunt săraci, cerşetori şi persoane fără adăpost, dar şi muncitori în construcţii, care lucrează pe şantiere expuşi în mod direct caniculei.

Doar aproximativ o treime dintre cei 1,2 miliarde de locuitori ai Indiei au acces la electricitate, ceea ce înseamnă că milioane de oameni îndură căldura fără vreo alinare.

Cei care au curent electric se confruntă cu pene, sistemul fiind solicitat din cauza ventilatoarelor şi aerului condiţionat, potrivit corespondentului CNN la Mumbai.

Numeroase persoane care nu-şi pot răcori locuinţele se refugiază în magazine şi malluri

Temperaturile au rămas la un nivel ridicat în ultimele câteva zile, situaţia schimbându-se în mică măsură noaptea, şi urmează să rămână astfel mai multe zile, potrivit unui meteorolog CNN.

Musonii urmează să răcorească atmosfera, însă ploile sunt aşteptate abia peste o săptămână, mai întâi în zona de coastă din sud-est şi apoi, peste câteva săptămâni, înspre nordul ţării.

Autorităţile au îndemnat populaţia să stea înăuntru şi să bea apă.

Unii experţi afirmă că, în mod normal, canicula nu ar trebui să provoace atât de multe victime. Însă multe dintre zonele afectate în India sunt umede, ceea ce amplifică nivelul de disconfort provocat de căldura excesivă.

Valurile de căldură sunt obişnuite în India, iar potrivit unor studii ele urmează să devină mai intense şi mai mai frecvente.

Cele mai citite

Taxă globală pentru miliardari. Vis sau realitate?

Mai multe țări iau în calcul introducerea unui impozit minim global pentru miliardari. Reprezentanții țărilor G20 au discutat propunerea la un summit de...

Guvernul României o laudă pe noua responsabilă de comunicare a unei bănci de stat. Nu se spune nimic despre vreo angajare prin concurs

Guvernul României publică pe pagina oficială de facebook, în ziua de 4 martie 2024, o postare elaborată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), postare...

Se pregătește programul „Femeia Antreprenor 2024”. Condiții de accesare

Ministerul Economiei pregătește lansarea programului „Femeia Antreprenor” prin intermediul căruia sunt oferite granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM. Programul are la dispoziție...
Ultima oră
Pe aceeași temă