21.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialBilanţul inundaţiilor din nord-estul Australiei a crescut la doi morţi

Bilanţul inundaţiilor din nord-estul Australiei a crescut la doi morţi

Armata şi serviciile de salvare australiene erau mobilizate luni pentru a veni în ajutorul populaţiei din nord-estul ţării, afectată de inundaţii fără precedent, în care au murit două persoane, în contextul în care situaţia urma să se înrăutăţească în anumite zone, relatează AFP, citat de Mediafax.

Intemperiile din Australia au produs, de asemenea, prăbuşirea unui acoperiş al unui cinematograf din Bathurst, la 175 de kilometri vest de Sydney, rănind uşor 36 de persoane.

Autorităţile estimează la 200.000 numărul persoanelor afectate de creşterea nivelului apei, 22 de regiuni rurale fiind acoperite de ape, pe o suprafaţă cât a Franţei şi Germaniei la un loc.

Armata transporta, luni, hrană şi medicamente cu avionul, către Rockhampton, un oraş de coastă cu aproximativ 75.000 de locuitori, situat în statul Queensland (nord-est), care riscă să fie complet izolat.

“Rockhampton dă impresia că se află în mijlocul unei mări interioare”, a declarat premierul statului, Anna Bligh, după ce a survolat regiunea. “Cantitatea de apă de pe râuri este aiuritoare”, a adăugat ea.

Aeroportul era închis, în timp ce străzile din sudul şi vestul oraşului erau blocate de inundaţii.

“Regiunea afectată este mai mare decât New South Wales, iar situaţia viitoare a unor oraşe ca Rockhampton este şi mai rea”, a declarat Anne Bligh. “Furnizarea hranei şi asigurarea securităţii în timpul acestor inundaţii este un lucru absolut crucial”, a continuat ea.

Premierul australian, Julia Gillard, a anunţat că sectoarelor afectate de aceste intemperii le vor fi alocate fonduri de urgenţă, inclusiv agricultorilor.

“Când apele se vor retrage, vom descoperi pagube serioase, dar vom coopera cu Guvernul statului (Queensland) pentru a reconstrui infrastructurile comunale”, a declarat Gillard unor jurnalişti, la Sydney.

“În total, ştim că în Queensland vor sosi mai multe milioane de dolari”, a spus ea.

Pentru unele oraşe din regiune, aceste inundaţii “reprezintă cele mai rele pe care le-au cunoscut”, a declarat premierul, care a efectuat, vineri, o vizită în nord-estul ţării.

Potrivit lui Alistair Dawson, un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei din Queensland, inundaţiile ar putea dura încă o lună. Unele părţi ale regiunii de nord-vest vor scăpa, dar altele trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău.

La Bundaberg, în sud-estul statului Queensland, au început operaţiunile de curăţare. Însă, alte oraşe, ca Theodore şi Condamine, rămâneau pustii, pentru că locuitorii nu au primit autorizaţia de a rămâne acasă.

Salvatorii au găsit luni cadavrul unui bărbat dispărut sâmbătă, după ce vaporul acestuia a fost destabilizat de creşetrea nivelului apelor la gurile unui râu, în Queensland.

Aceasta este cea de-a doua victimă, de când o mare parte din nord-estul Australiei a fost decretată zonă sinistrată.

Duminică, poliţia a recuperat cadavrul unei femei înecate, a cărei maşină a fost luată de ape. Poliţia a putut salva un adult şi trei copii, aflaţi în vehicul, dar nu şi femeia, care a dispărut în apă.

Nouă persoane au murit, în total, în Australia, de la sfârşitul lui noiembrie, din cauza ploilor violente şi inundaţiilor.

Sectoarele economice cele mai afectate sunt agricultura şi industria minieră, dar şi turismul şi micile întreprinderi.

Cele mai citite

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează o procesiune care celebrează Taina Sfintei Euharistii

Arhiepiscopia Romano - Catolică de București organizează, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, o procesiune cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, care...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă