16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBilanţ uluitor pentru halterele constănţene

Bilanţ uluitor pentru halterele constănţene

Angheluş Beşleagă este, în sfârşit, fericit. După ani de muncă asiduă, meritele sale au fost răsplătite cu vârf şi îndesat în 2013, iar talentatul tehnician ţinteşte şi mai sus anul viitor.

„Vreau o medalie mondială, vreau un titlu la tineret şi minim o medalie la seniori pentru că doar dorind mai mult progresăm. 2013 a fost primul an totalmente pozitiv şi îndestulător financiar, dar mereu e loc de mai bine şi sper ca tot ce îmi propun pentru anul următor să fie şi realizat”, ne-a spus râzând antrenorul, care a recunoscut franc că anul acesta a fost primul în care a mai reuşit să investească şi în propria casă, „lăsată pe aşteptare de trei ani”.

Totul s-a datorat însă propriei munci, iar faptul că este apreciat reiese şi din propunerea venită de la Federaţia Română de Haltere prin care să devină coordonatorul lotului de seniori. A refuzat pentru că „nu mă consider pregătit de o pălărie aşa mare şi mie îmi place să lucrez cu copii”, chiar dacă surse neoficiale vorbesc despre o debandadă totală la prima reprezentativă şi despre un scaun extrem de riscant pentru oricine merge la Bucureşti.

Constanţa e… constantă

Deşi 2013 a început sub auspicii negre după scandalul Laura Pricop, el s-a încheiat excepţional, cu trei titluri europene, un loc 6 la Campionatul Mondial şi alte 33 de medalii interne. La minusuri „cel puţin zece medalii ratate pe varii motive, de la sănătate la lipsă de concentrare” şi „retragerea pe motive medicale a Ionelei Broască într-un moment în care FRH presa pentru ca ea să părăsească locul LPS şi să se alăture lotului olimpic”, ultima fiind probabil cel mai mare eşec al sezonului.

„Avea şanse mari să meargă la Campionatul Mondial şi, cred eu, chiar să câştige o medalie. În condiţiile în care titulara a fost prinsă dopată, ea era cea mai bună soluţie şi putea face o performanţă fantastică pentru noi. Ar fi fost însă vorba de multă muncă şi cred eu că i-a fost frică să nu-şi agraveze problemele medicale. A ratat însă o mare oportunitate”, ne-a spus antrenorul.

Pe de altă parte însă, „2013 a fost un an bun, spre foarte bun. Sunt totuşi 37 de medalii, dintre care trei de aur la un Campionat European şi în condiţiile în care am pierdut primele două sportive ca valoare iar mulţi ne cântau prohodul. Am demonstrat însă că avem resurse şi dacă muncim putem înlocui pe oricine, cu rezultate bune. Georgiana Dudoglu, Mariana Dumitrache, Bianca Dumitrescu, sunt sportive deosebite care pot face saltul către marea performanţă în 2014 şi care au luat medalii importante în acest an”, a punctat antrenorul.

Strict statistic, pe lângă triplul titlu european semnat Georgiana Dudoglu (noul star al secţiei de haltere – n.r.), 2013 a însemnat şi nouă medalii la naţionalele de senior, dar şi trei recorduri europene şi trei naţionale, un fel de cireaşă pe un tort frumos. Pe lângă rezultate, însă, Beşleagă are un alt motiv de mândrie, unul cu miros de viitor.

Programul Pierre de Coubertin… ce găselniţă

Implementat pentru a ajuta copii defavorizaţi, programul Pierre de Coubertin a avut rezultate felurite în toată ţara. La Constanţa, printre secţiile cu rezultate pozitive s-a numărat şi cea de haltere, unde Angheluş Beşleagă a avut cinci copii care au avut şansa să deprindă tainele acestui sport.

„Este ceva extraordinar să lucrezi cu aceşti copii şi sunt mai mult decât mulţumit de ce am realizat. Vă dau asigurări că în 2-3 ani o să auziţi de doi dintre copiii pe care i-am descoperit acum şi că, dacă se ţin de treabă, vor ajunge mari campioni. Păcat că banii se termină şi că nu am putut atrage mai mulţi copii în proiect, dar faptul că munca a dat roade este o mare bucurie”, ne-a spus antrenorul, care pariază pe minim doi dintre ei.

„Cupa Angheluş Beşleagă”?

Printre proiectele surpriză ale antrenorului constănţean s-a numărat anul acesta şi organizarea unei competiţii judeţene dedicate copiilor. La ea au participat 25 de copii care se antrenează la haltere, şi toate premiile au fost oferite din fonduri proprii sau cu ajutorul unor sponsori, cluburile la care activează antrenorul (Farul şi LPS Constanţa) fiind în imposibilitatea de a oferi ajutor.

„Totul a fost minunat, chiar dacă nu am putut să le oferim premii în bani acestor mici campioni. Pentru toţi a fost prima întrecere de acest gen şi anul viitor îmi propun să organizez minim trei asemenea întreceri”, a puncatt antrenorul.

2014 este an de cumpănă

Anul viitor, secţia de haltere constănţeană are o şatechetă ridicată sus de tot, dar toată lumea se aşteptă ca obiectivele să fie împlinite. Beşleagă vrea o medalie europeană pentru Dumitrache, la CE de seniori de la Tel Aviv (în luna aprilie), păstrarea titlului european de către Dudoglu (Cehanov – aprilie) şi o medalie pentru Bianca Dumitrescu la aceeaşi competiţie, calificarea Georgianei Dudoglu la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Nanjing şi o medalie acolo, medalii pentru Dudoglu şi Dumitrache la Campionatul European de tineret şi juniori I de la Limassol (noiembrie) şi medalie pentru Dumitrache la Universiada din decembrie (Chiang Mai – Thailanda).

„E mult? Nu cred! Cu muncă şi seriozitate le realizăm pe toate. Dumitrache a plecat la lotul naţional şi dacă va respecta programul oferit de mine, iar eu nu mă îndoiesc că va fi altfel, ea nu poate decât să progreseze, iar Dudoglu şi Dumitrescu trebuie să demonstreze că pot continua forma de anul trecut.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă