19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBILANŢ LA DNA. 2012, anul condamnării lui Adrian Năstase şi a unor...

BILANŢ LA DNA. 2012, anul condamnării lui Adrian Năstase şi a unor foşti miniştri

Bilanţ la DNA: 2012 a fost anul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut în premieră condamnarea unui fost premier. A aceluiaşi fost premier care a fost şi achitat definitiv, într-un alt dosar instrumentat tot de DNA.

Lăudată în continuare de Comisia Europeană şi de o parte a oamenilor politici, DNA a fost şi ţinta unor atacuri, după ce procurorii au început anchetele legate de referendum. Astăzi, oficialii DNA îşi prezintă bilanţul oficial al activităţii de anul trecut, potrivit Digi 24.

În 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, început de DNA în 2008. Tot anul trecut, şi tot pe un dosar deschis pe numele fostului premier, instituţia a primit şi cea mai grea lovitură. Chiar la primul termen de judecată, Curtea supremă a respins definitiv acuzaţiile pe care DNA i le aducea lui Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara”.

Citeşte şi Casa Zambaccian: Poliţiştii au venit să-l ridice pe fostul premier. La faţa locului se află şi o ambulanţă. Adrian Năstase CONDAMNAT DEFINITIV LA 2 ani de închisoare CU EXECUTARE în dosarul Trofeul Calităţii

Condamnarea lui Adrian Năstase nu a fost singura premieră. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a primit 7 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie şi ulterior, în dosarul „Caltaboşul”, magistraţii l-au condamnat la 3 ani de închisoare, alaturi de un alt fost ministru, Decebal Traian Remeş, tot pentru fapte de corupţie.

Citeşte şi Dosarul „Caltaboşul”. Foştii miniştri Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, condamnaţi definitiv la trei ani de închisoare cu executare

„Eu nu mă consider vinovat. Eu nu sunt vinovat. Eu sunt aici ca rezultat al unui abuz juridic şi, mai mult decât atât, ca o comandă politică. O spun fără niciun fel de reţinere”, declara Avram Mureşan, într-un interviu din 9 noiembrie, acordat Digi24.

Anchetele DNA au continuat si fostul deputat Alin Trăşculescu a fost prins în flagrant în timp ce primea bani pentru finanţarea campaniei parlamentare.

Citeşte şi Deputatul PDL Alin Trăşculescu, ACUZAT că a cerut 150.000 de euro MITĂ, pentru a interveni la Guvern

Tot de corupţie a fost acuzat şi un alt parlamentar: Ion Stan. Procurorii au cerut ridicarea imunităţii pentru a fi arestat însă deputaţii au amânat votul până la constituirea noului Parlament. Ion Stan a fost reales deputat cu peste 60 la sută dintre voturi. Ion Stan a fost trimis miercuri în judecată.

Alegerile parlamentare de anul trecut au agitat viaţa în România. Fuga dupa aranjamente pentru posturi călduţe a adus în atenţia procurorilor alţi procurori. George Bălan şi Marcel Sâmpetru sunt cercetaţi de DNA pentru că şi-ar fi negociat funcţiile de procuror general şi şef al DNA cu lideri politici.

Citeşte şi Cine sunt procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, acuzaţi că au încercat să-şi negocieze funcţii de conducere la Parchetul General

2012 nu a fost doar un an al satisfacţiilor pentru DNA. Mai multe dosare pentru care procurorii au muncit ani buni s-au finalizat cu achitarea acuzaţilor. Un exemplu în acest sens este parlamentarul Gigi Becali, care a fost achitat în dosarul „Valiza”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă