7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Bijuteria" lui Florin Serban - un "Urs de Argint" (Video)

„Bijuteria” lui Florin Serban – un „Urs de Argint” (Video)

» "Eu cand vreau sa fluier, fluier", debutul in lungmetraj al lui Florin serban, a obtinut doua premii importante la Festivalul de Film de la Berlin: "Ursul de Argint" – Marele Premiu al Juriului si Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective in cinematografie.

» Presa internationala lauda performanta tanarului regizor roman. In timp ce jurnalistii britanici catalogheaza filmul drept "o bijuterie", criticii brazilieni il considera "o drama directa precum un pumn".

» "Ursul de Aur" a fost castigat de pelicula "Honey", regizata de turcul Semih Kaplanoglu, iar Roman Polanski, marele absent al galei, aflat in arest la domiciliu, a fost distins cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor.

Filmul lui Florin Serban, aflat printre peliculele favorite inca de la inceputul festivalului, a castigat doua premii importante la Berlinala, dupa ce s-a batut in competitie cu regizori renumiti, precum Roman Polanski, Oskar Roehler si Benjamin Heisenberg. Ursul de Argint, castigat de pelicula regizata de Florin serban, este considerat al doilea premiu ca importanta din cadrul festivalului. Mai mult decat atat, "Eu cand vreau sa fluier, fluier" este primul film romanesc din ultimii 17 ani care intra in competitia oficiala la Berlin. Regizorul Florin serban si actorii Ada Condeescu si George Pistereanu au primit Marele Premiu al Juriului – "Ursul de Argint" chiar din mana cunoscutei actrite Renée Zellweger. Pe scena Berlinale Palast, Florin serban a marturisit: "Am ramas fara cuvinte. Nu am pregatit un discurs". El le-a multumit tuturor "tinerilor care scriu poezii mamelor, pe care nu le-au cunoscut niciodata" si care l-au inspirat pentru aceasta pelicula.

 

"Am fost foarte emotionat cand am vazut primul premiu («Alfred Bauer»), iar cand l-am vazut pe al doilea (Marele Premiu al Juriului – «Ursul de Argint») am ramas fara cuvinte", a declarat Florin serban, pentru Mediafax, dupa ceremonia de sambata seara. "Suntem nemaipomenit de bucurosi de premii. Este un film la care ne-am straduit foarte mult si a fost un risc pe care ni l-am asumat toti, si eu, ca regizor, si producatorii. Eu mi-am asumat riscul de a face primul film cu un actor neprofesionist, cu o distributie aproape complet formata din neprofesionisti. Nu pot decat sa fiu incantat si mandru ca lucrurile au iesit asa", a mai spus serban. Pelicula este o adaptare dupa piesa de teatru omonima de Andreea Valean, povestea unui adolescent care decide sa evadeze dintr-un penitenciar pentru minori cu doua saptamani inainte de eliberare. Din distributia filmului, pe langa George Pistereanu, fac parte si Ada Condeescu, Clara Voda, Mihai Constantin si Marian Bratu.

 

"Eu cand vreau sa fluier, fluier" va intra in cinematografele din Romania pe 26 februarie. Daniel Mitulescu, producatorul filmului, spune ca pelicula a fost vanduta deja in 15 tari, printre care Spania, Olanda, Belgia si Israel.

"Surpriza" galei – "Ursul de Aur" primit de Semih Kaplanoglu (Turcia)
Filmul turcesc "Honey", regizat de Semih Kaplanoglu, a fost – potrivit criticilor  –"surpriza" galei, primind Marele Premiu "Ursul de Aur" pentru Cel mai bun film. "Honey" este a treia parte a trilogiei regizorului Semih Kaplanoglu, in care este descrisa evolutia unui artist din peisajul rural al Turciei. Roman Polanski, aflat in arest la domiciliu in Elvetia, a fost distins cu "Ursul de Argint" pentru Cel mai bun regizor pentru thrillerul politic "The Ghost Writer", iar premiul a fost primit – in numele lui Polanski – de producatorul Robert Benmussa, care a declarat ca regizorul "va fi foarte fericit" pentru aceasta distinctie. Starul japonez Shinobu Terajima (in varsta de 37 de ani) a castigat "Ursul de Argint" pentru Cea mai buna actrita, in "Caterpillar", unde joaca rolul sotiei unui veteran din cel de-al doilea razboi mondial, ramas cu grave dizabilitati.
Premiul pentru Cel mai bun actor a fost impartit de Grigori Dobrygin (23 de ani) si Serghei Puskepalis (43 de ani), pentru rolurile interpretate in thrillerul rusesc "How I Ended This Summer".

» Cele mai importante distinctii
"Ursul de Aur" pentru Cel mai bun film – "Honey", de Semih Kaplanoglu
"Ursul de Argint" – Marele Premiu al Juriului – "Eu cand vreau sa fluier, fluier", de Florin serban
"Ursul de Argint" pentru Cel mai bun regizor – Roman Polanski, pentru "The Ghost Writer"
"Ursul de Argint" pentru Cea mai buna actrita – Shinobu Terajima, pentru "Caterpillar"
"Ursul de Argint" pentru Cel mai bun actor – Grigori Dobrygin si Serghei Puskepalis, pentru "How I Ended This Summer"
"Ursul de Argint" pentru Cel mai bun scenariu –"Apart Together", Wang Quan’an
Premiul juriului ecumenic pentru Cel mai bun film din competitie – "Honey", de Semih Kaplanoglu

The Guardian: "Eu cand vreau sa fluier, fluier" – "o bijuterie"
Premiul obtinut de tanarul regizor roman a intrat duminica in vizorul presei internationale, care lauda realismul filmului si prestatia actorilor. Hollywood Reporter noteaza ca, desi Marele Premiu al festivalului a fost acordat turcului Semih Kaplanoglu, iar "Ursul de Argint" pentru regie i-a revenit lui Roman Polanski, juriul a decis sa acorde premiul sau special unui film diferit, o descriere realista a delincventilor juvenili din Romania. BBC relateaza, de asemenea, despre performanta peliculei romanesti, notand ca al doilea premiu ca importanta din palmaresul festivalului a fost acodat peliculei "Eu cand vreau sa fluier, fluier", o drama dura despre un tanar care fuge din inchisoare.

 

Cotidianul britanic The Guardian noteaza ca tema delincventilor a dominat cele mai bune filme europene de la Berlinala, unul dintre acestea fiind cel regizat de Florin serban si catalogat de jurnalistii britanici drept "o bijuterie". Deutsche Welle scrie ca prin aceasta pelicula regizorul Florin serban vrea sa atraga atentia asupra conditiilor in care traiesc tinerii delincventi in Romania. Revista braziliana Pipoca Moderna dedica un intreg articol peliculei "Eu cand vreau sa fluier, fluier". "Drama filmata intr-o inchisoare de minori, cu delincventi reali, e directa precum un pumn. Prezinta o noua abordare a tinerilor rebeli, iar pelicula impresioneaza in ciuda bugetului redus si a faptului ca este filmata cu amatori", noteaza jurnalistii brazilieni.

 

Pipoca Moderna lauda performanta protagonistilor si spune ca autenticitatea este data si de buna adaptare a scenariului, realizata de serban si de un alt promitator regizor roman, Catalin Mitulescu ("Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii"). Wall Street Journal relateaza, de asemenea, despre reusita peliculei romanesti, iar publicatia online altfg.com remarca faptul ca filmul lui serban este un exemplu in plus al cinematografiei romanesti vibrante.

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o...
Ultima oră
Pe aceeași temă