20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBiciul Gazprom

Biciul Gazprom

Cu delicatetea caracteristica „marelui URS(S)”, gigantul Gazprom a amenintat UE ca ii va inchide robinetul de gaz, daca europenii vor indrazni sa franeze in vreun fel planurile de expansiune a concernului controlat de Kremlin.
Anuntul – facut personal de seful Gazprom, Aleksei Miller, cu ocazia unui intalniri avute joi cu ambasadorii tarilor membre UE acreditati la Moscova – a avut, fireste, darul de a-i soca pe responsabilii UE si, deopotriva, pe liderii europeni, perfect constienti de dependenta lor de livrarile de gaze rusesti. Comisarul UE pentru energie, Andris Piebalgs, se intreba, ieri, „ce treaba avem noi cum isi largesc aia cercul de clienti”, dar purtatorul sau de cuvant s-a vazut nevoit sa admita ca UE va face bine sa-si diversifice paleta de furnizori. Gazprom a fost atentionat ca „asteptarile Comisiei fata de furnizori sunt ca acestia sa-si respecte obligatiile contractuale” – avertisment ce va fi adus, probabil, doar zambete malitioase pe buzele rusilor. De ce s-a temut pe parcursul iernii, UE n-a scapat. Destui oficiali europeni au constientizat inca din momentul in care Rusia inchidea Ucrainei robinetul ca, pentru Moscova, gazul nu reprezinta doar o simpla marfa, ci un adevarat instrument de santaj – un bici din care Kremlinul poate plesni de cate ori nu i se face pe plac.
In prezent, un sfert din importurile de gaze ale UE provine din conductele Gazprom. Unele dintre tarile europene sunt si mai dependente de gigantul rus – de exemplu Finlanda sau Germania, care gratie stransei prietenii dintre fostul ei cancelar si liderul de la Kremlin importa 35% din cantitatea necesara tarii de la Gazprom. Potrivit economistilor internationali, biciul rusesc a plesnit de aceasta data preponderent in directia Marii Britanii, Kremlinul fiind suparat ca Londra se pregateste sa schimbe legislatia privind fuziunile pentru a impiedica preluarea liderului de piata britanic, Centrica, de catre Gazprom.
Cat priveste apetitul expansionist al rusilor – aviz autoritatilor romane de resort: prestigiosul cotidian „Handelsblatt” a relatat ca germanii de la E.on vor semna, in curand, un acord de cooperare cu Gazprom-ul, nemtilor fiindu-le oferita o participare la zacamintele siberiene de la Iusno Ruskoie. In schimbul acestei cooptari, E.on va oferi rusilor participari in mai multe tari central si est-europene: Ungaria, Cehia, Bulgaria si Romania.
Economistul-sef al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) a avertizat de o buna bucata de vreme asupra riscurilor dependentei de gazul rusesc. „Acest semnal de alarma – spune acum Fatih Birol – trebuie sa deschida ochii pana si celui mai somnoros politician european pentru regandirea intregii politici energetice.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă