20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBerlusconi sau Prodi?

Berlusconi sau Prodi?

Peste 49 de milioane de italieni au fost chemati la urne ieri si astazi in cadrul unui scrutin desfasurat conform Constitutiei din 1947 si legii electorale din 2005. Centrele de votare au fost deschise ieri intre orele 8.00 si 22.00 iar astazi accesul la cabinele de votare va fi permis in intervalul 7.00-15.00. Primele exit-poll-uri vor fi difuzate de posturile tv RAI si Mediaset la cinci minute dupa inchiderea urnelor, pe 10 aprilie.
UE urmareste cu atentie legislativele din Italia, deoarece in urma votului ori va regasi un adevarat partener in persoana lui Romano Prodi, liderul coalitiei de centru-stanga, ori va trebui sa trateze in continuare cu Silvio Berlusconi, actualul premier si liderul coalitiei de centru-dreapta, eurosceptic si aliat al Washingtonului, aprecia AFP. Spre deosebire de Berlusconi, Prodi nu trebuie sa-si dovedeasca angajamentul european, dar in caz de victorie va trebui sa demonstreze ca el este adevaratul lider al coalitiei sale, care are si membri eurosceptici, precum Partidul Refondarii Comuniste.
Oricare va fi rezultatul alegerilor, Silvio Berlusconi va ramane in functia de prim-ministru pana ce noul guvern va fi investit. In aceasta perioada cabinetul sau nu va avea posibilitatea de a promulga legi importante.
Cel de-al 15-lea Parlament al Republicii Italiene se va intruni pentru prima oara pe 28 aprilie, pentru ca pe 29 aprilie sa aiba loc alegerile pentru presedintii celor doua camere, liderii acestora urmand a fi desemnati cel tarziu pe 5 mai.
Pe 12-13 mai vor avea loc alegerile prezidentiale, mandatul actualului sef al statului, Carlo Azeglio Ciampi, expirand pe 18 mai. Dupa ce presedintele Italiei va fi ales prin votul secret al celor doua camere parlamentare, el va incepe negocieri pentru formarea noului guvern. Ca atare, componenta Consiliului de ministri nu va fi cunoscuta inainte de 13 mai. Premierul si guvernul sau vor avea nevoie de un vot de incredere in Parlament, fapt pus in practica in termen de 10 zile de la depunerea juramantului.
Pe 28 mai vor avea loc si alegeri locale si municipale in cele mai importante orase, printre care Roma si Milano, precum si in Sicilia. Un eventual al doilea tur de scrutin ar urma sa aiba loc pe 11 iunie.
In a doua jumatate a lunii iunie este prevazut un referendum constitutional privind planul de reforma aprobat de coalitia lui Berlusconi pe 17 noiembrie 2004, aspru criticat de opozitie.
Reforma Constitutiei italiene, care prevede, printre altele, un premier puternic, insotit de descentralizare, senat federal, reducerea numarului de parlamentari, rescrie in mare masura cea de-a doua parte a Cartei constitutionale a Italiei din 1947.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă