16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBerlusconi-Prodi: 0-1

Berlusconi-Prodi: 0-1

Scor strans dupa primul duel televizat intre „Il Cavaliere” Berlusconi si „Il Professore” Prodi. Potrivit unui sondaj Piepoli, 38% din repondenti au considerat ca liderul opozitiei de centru-stanga, Romano Prodi, a dominat asupra fondului si a formei, pe cand 35% l-au vazut in fata pe actualul presedinte al Consiliului de Ministri, iar 27% din intervievati au apreciat rezultatul drept egal. Duelul a fost primul din cele doua prevazute in cadrul campaniei pentru alegerile legislative de la 9 si 10 aprilie.
In cadrul confruntarii de marti seara, difuzata de Rai Uno, premierul Silvio Berlusconi, desi cu mare experienta mediatica, a parut crispat, deseori in defensiva, depasind de cateva ori timpul repartizat pentru raspuns. Premierul chiar s-a plans in legatura cu regulile „foarte stricte” ale confruntarii, care nu i-au permis sa-i dea replica direct interlocutorului sau sau sa-si explice programul. La finalul emisiunii, premierul a spus ca, din punctul sau de vedere, modul de desfasurare a duelului nu a fost optim.
Prodi insa, perceput in general drept un politician putin telegenic, a reusit sa se destinda si sa puncteze in fata adversarului, acuzandu-l pe Berlusconi ca este „un om de fatada pentru o coalitie divizata”. „Ce-ati facut in cinci ani de guvernare? Doar lucruri care erau in interesul vostru”, si-a continuat Prodi atacurile, care au culminat cu ceea ce analistii italieni considerau ca a fost „fraza serii”: „Dupa cinci ani de guvernare, vorbiti ca un opozant”.
Actualul sef de guvern a reusit, spre final, sa plaseze la randul sau o „lovitura” dureroasa, spunandu-i lui Prodi ca este doar o marioneta a partidelor de stanga pentru ca nu detine, de fapt, vreo putere in cadrul coalitiei, dat fiind ca nu are nici macar statut de membru de partid.
Ieri, politicienii si analistii italieni s-au declarat relativ dezamagiti de „calmul” primului duel. „Confruntarea a fost amabila, dar deseori enervanta”, a estimat Marco Follini, fost ministru in guvernul Berlusconi. „Prodi s-a aratat mai eficient”, a comentat politologul Renato Manheimer. „A reusit sa glumeasca pe tema cheltuielilor guvernului, in timp ce premierul si-a reluat atacurile la adresa stangii”. Iar presedintele consiliului de supraveghere al RAI, Paolo Gentiloni, a apreciat ca „Berlusconi s-a prezentat ca cineva care-si incheie mandatul”.
Concluzia „la pauza”: Berlusconi-Prodi 0-1, dar avantajul lui Prodi este foarte mic. Presa asteapta acum ca al doilea duel televizat, prevazut pentru 3 aprilie, tot la primul canal al RAI, sa aduca mult-asteptata „furtuna”, in urma careia s-ar putea contura un „favorit”.

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă