20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBerlin: Un al doilea mandat pentru luptatorul solitar Basescu

Berlin: Un al doilea mandat pentru luptatorul solitar Basescu

Totul pare acum diferit fata de cum se anticipa duminica seara, cand trei din patru institute de sondare a opiniei publice prezisesera o infrangere a lui Traian Basescu, si doar unul singur il daduse la egalitate cu contracandidatul sau, liderul social-democrat Mircea Geoana. Si totusi, luni dimineata, Biroul Electoral Central, a anuntat ca Traian Basescu are un usor avans in fata lui Geoana. Acum, luptatorul solitar trebuie sa solutioneze rapid criza guvernamentala, comenteaza postul german de televiziune ARD, monitorizat de Agerpres.

Situatia de la acest scrutin prezidential a repetat situatia din 2004. Si atunci parea ca Basescu, care candida pentru prima data la presedintia tarii, pierduse. Si duminica seara, el si-a anuntat victoria, pe cand inca ultimele buletine de vot erau aruncate in urne. "Am invins exact la fel ca in 2004. Va asigur ca rezultatele sondajelor indicau inca de la ora 19 ca l-am invins pe Mircea Geoana," a declarat Basescu duminica seara.

Basescu, care in perioada comunismului a fost capitan de nava, iar dupa Revolutie a ocupat functiile de ministru al transporturilor, primar al Bucurestiului si lider al Partidului Democrat, a incercat in cei cinci ani ai primului sau mandat la conducerea tarii sa se profileze drept un luptator impotriva coruptiei, fara a fi obtinut insa rezultate semnificative. Criticii i-au reprosat mereu stilul sau agresiv si autoritar. In 2007, parlamentul a incercat sa il suspende sub motivul depasirii competentelor sale, insa fara niciun succes.

Printr-un referendum organizat simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale, Basescu – care isi intretine cu atentia imaginea unui brav luptator solitar impotriva clase politice corupte in intregime – si-a luat revansa: aproape 90% din romani au fost de acord cu reducerea numarului parlamentarilor.

Nici pe viitor nu este de asteptat ca Basescu sa se abata – nici in stil si nici in continut – de la politica sa de pana acum. El a explicat acest lucru chiar in seara alegerilor: "Nu avem alta varianta decat programul propus de mine, pe care romanii l-au confirmat prin alegerea facuta. Le multumesc tuturor romanilor care au votat Traian Basescu."

Actualului si, se pare, viitorului presedinte Traian Basescu nu ii va fi usor: avand in vedere ca de mai multe saptamani tara este guvernata de un executiv interimar, incapabil sa ia decizii, atunci romanii sunt amenintati nu doar cu un colaps politic, ci si cu unul economic: criza a impiedicat implementarea reformelor necesare, consecinta fiind faptul ca acordul de imprumut incheiat de Bucuresti cu Fondul Monetar International, UE si Banca Mondiala a fost suspendat pe termen nedeterminat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă