19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBerea binedispune bursele europene

Berea binedispune bursele europene

Cotatiile petrolului ating minime ale ultimelor trei luni, companiile anunta rezultate financiare peste asteptari, oferte de preluare fosrte atractive au facut ca evolutia burselor europene sa fie una pozitiva. Vanzarile pe retail in zona euro au scazut anualizat in iunie cu 3.1%, cu mult sub estimarile de -1.3%, fiind cel mai mare declin y-o-y de cand a fost conceput indicatorul in 1996. Sectorul serviciilor in EU-15 isi continua contractia, PMI Services atingand un minim al ultimilor cinci ani.
BNP Paribas SA, cea mai mare banca franceza, a raportat pentru cel de-al doilea trimestru un profit mai mic cu 34 %, venitul net inregistrat a scazut la 1,51 miliarde de euro, de la 2,28 miliarde inregistrate in aceeasi perioada a anului 2007.

Societe Generale a raportat, pentru trimestrul al doilea, un declin de 63% al profitului net, cauzat de pierderile diviziilor de corporate si de investment banking, dar acesta a fost mai mic decat anticiparile investitorilor. Titlurile grupului bancar au avansat cu 9,4% dupa publicarea rezultatelor financiare.

Bancile au fost afectate in ultimul an de criza din sectorul de creditare, care a fortat institutiile financiare sa-si reevalueze in scadere portofoliile de active.

Indicele DJ Stoxx al actiunilor din sectorul bancar, care a scazut cu 29% de la inceputul anului, a urcat marti cu 5,7%.

Swiss Re, al doilea reasigurator pe plan mondial, a raportat un declin de 53% al profitului net, pana la 564 milioane franci elvetieni, sub estimarile de 773 milioane franci elvetieni. Swiss Re, cel mai mare asigurator la nivel global, a incheiat un acord pentru achizitia diviziei de asigurari de viata a grupului britanic Barclays, intr-o tranzactie de 753 milioane lire sterline (1,48 miliarde de dolari). Scopul achizitiei este consolidarea diviziei britanice Admin Re a asiguratorului elvetian.

Lonmin Plc, al treilea mare producator de platina din lume, a crescut dupa ce Xstrata Plc a afacut o oferta de 9,8 miliarde dolari pentru companie. Xstrata va oferi 3300 pence in numerar pentru fiecare actiune Lonmin. Acest pret are o prima de 42 % fatapretul de inchidere de ieri al actiunilor Lonmin de 2319 pence.

Actiunile operatorilor aerieni, dependenti de petrol, au inregistrat cele mai mari cresteri, dupa ce pretul titeiului a atins nivelul de 118 dolari pe baril, minimul ultimelor trei luni. Titlurile Ryanair s-au scumpit cu 11%, in timp ce actiunile concurentilor Air France-KLM si British Airways au avansat cu 9,4%, respectiv cu 5%.

Profitul net al companiei aeriene Air France-KLM, cel mai mare operator la nivel global dupa numarul de pasageri, a scazut cu 59,4% in primul trimestru fiscal, la 168 milioane euro, pe fondul maximelor atinse de preturile carburantilor si crizei economice.  Cu toate acestea, castigul net al companiei a depasit estimarile analistilor, care anticipau un nivel de 145 milioane euro. Pe de lata parte, pofitul net al companiei aeriene spaniole Iberia a scazut cu 72,4 la suta, in primul semestru din 2008, situandu-se la 20,7 milioane euro (32,3 milioane dolari), fata de 74,8 milioane euro (116,6 milioane dolari) in perioada similara din 2007.

 

Grupul italian Pirelli a raportat, in primul semestru, pierderi nete de 9,5 milioane euro, comparativ cu profitul de 98,3 milioane euro obtinut in perioada similara din 2007, din cauza reevaluarii in scadere, cu 155 milioane euro, a unei participatii la Telecom Italia. Dupa publicarea rezultatelor, actiunile grupului au crescut semnificativ, intrucat pierderea a fost sub asteptarile investitorilor, iar tranzactiile de pe bursa de la Milano au fost suspendate pentru scurt timp.

Profitul consolidat al producatorului danez de bere Carlsberg a crescut in primul semestru cu 23,6 %, la 1,5 miliarde coroane daneze (201 milioane euro), de la 1,21 miliarde coroane daneze (162 milioane euro) in perioada similara din 2007. Carlsberg a inregistrat un profit operational de 3,54 miliarde coroane daneze (474 milioane euro) in primele sase luni ale anului, cu 56,8% mai mult fata de 2,26 miliarde coaroane (302 milioane euro) in perioada ianuarie-iunie 2007. Dupa anuntarea rezultatelor peste estimari ale producatorului danez de bere, actiunile Carlsberg au fost cotate in urcare cu 16%. Rezultatele au condus si la scumpirea titlurilor concurentilor InBev si Heineken cu 5,8%, respectiv 5,1%.

Principalele burse din Europa au incheiat sedinta din 5 august pe verde. Bursa pariziana a inchis in crestere sedinta de marti, dupa ce indicele CAC 40 a urcat cu 2,47%, pana la 4.386,35 puncte. Indicele Footsie-100, al principalelor titluri listate pe Bursa de Valori de la Londra (London Stock Exchange), a castigat 134,30 puncte, pana la 5.454,50 puncte, ceea ce marcheaza un avans cu 2,52% comparativ cu finalul sedintei bursiere anterioare. Indicele Dax al principalelor 30 de actiuni-vedeta ale Bursei de Valori de la Frankfurt a urcat cu 2,66% la finalul sedintei de marti, pana la 6.518,70 puncte.

 

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă