21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBerceanu acuza inginerii imobiliare cu terenurile CFR

Berceanu acuza inginerii imobiliare cu terenurile CFR

Fostul ministru PD-L Radu Berceanu il acuza pe Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, ca moseste tunuri imobiliare cu terenurile CFR, pe care se pregateste sa le dea cadou apropiatilor.

Democrat-liberalul Radu Berceanu l-a acuzat pe ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, ca pregateste tunuri imobiliare in vacanta de vara, prin vanzarea la preturi mici a unor terenuri si cladiri ale Companiei de Cai Ferate (CFR) catre apropiati de-ai sai. Ar fi vorba despre "tot felul de terenuri care se afla in mijlocul oraselor, in jurul garilor sau linii de cale ferata care nu mai sunt folosite, iar terenul aferent a ramas al CFR. Brusc, s-a constatat ca aceste lucruri nu mai sunt folositoare, dar ele trebuie vandute si facute cadou apropiatilor", a explicat Radu Berceanu intr-o conferinta de presa. Toate aceste terenuri si cladiri ar fi fost mutate din patrimoniul CFR in cel al unei alte companii de stat, Societatea Feroviara de Turism (SFT), pe vremea cand ministru al Transporturilor era social-democratul Miron Mitrea, iar seful CFR era Mihai Necolaiciuc, urmarit international. Directorul general al SFT, Luminita Gliga, sustine: "Declaratiile domnului Berceanu nu au nici o legatura cu societatea noastra", sugerand ca doar ministrul Transporturilor ar putea da un raspuns. Ministrul Orban a avut telefonul inchis ieri si nu a putut fi contactat, iar biroul de presa al ministerului a refuzat sa emita un punct de vedere. Aceleasi precautii le-au avut si oficialii de la CFR, care au ezitat sa vorbeasca despre acuzatiile aduse de Berceanu.

Radu Berceanu a dat exemple de cazuri de la Timisoara, Arad (unde un teren urmeaza sa fie vandut cu pretul de pornire de 17 euro/mp), Cluj sau Craiova. Despre aceste nestemate imobiliare "stiu doar un cerc de initiati", persoane apropiate de ministrul Orban. La Iasi, CFR s-ar pregati sa vanda un complex de agrement ultramodern, realizat pe vremea "vestitului cuplu Necolaiciuc-Miron Mitrea", iar la Sinaia ar asteapta sa fie vandute 10 hectare de teren inconjurat de padure. Berceanu a apreciat ca "cele mai mari tunuri" ar fi in Bucuresti si Ilfov, dar ca "sunt suspendate lucrurile pana pleaca lumea in vacanta, din motivul scandalului cu Hotelul Astoria". La Snagov s-ar pune la cale o noua lovitura marca Hotel Astoria, unde o baza de agrement a CFR ar putea fi vanduta la un pret mult mai mic decat cel al pietei. Acum ele sunt scoase la licitatie intr-o perioada de acalmie, in care vigilenta este mai scazuta, iar prezenta la presupusele licitatii i-ar aduce doar pe clientii actualei puteri, dupa cum a insistat fostul ministru al Transporturilor: "Se anunta procedura, dar se pune in perioada care trebuie si contine un anunt foarte vag, de care isi dau seama doar cei care au mai trecut printr-o asemenea licitatie. Se dau totusi niste anunturi, pentru ca in cazul in care vine DNA sa nu fie probleme".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă