9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialBenjamin Netanyahu dispune de două săptămâni suplimentare pentru a forma un nou...

Benjamin Netanyahu dispune de două săptămâni suplimentare pentru a forma un nou Guvern

Preşedintele israelian Shimon Peres i-a acordat premierului Benjamin Netanyahu două săptămâni suplimentare pentru a forma o nouă coaliţie guvernamentală, termenul iniţial expiră sâmbătă, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Vă acord două săptămâni suplimentare, conform legii, pentru a încheia misiunea de formare a unui Guvern”, a declarat Peres în timp ce îl primea pe premier la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, sâmbătă seara, în cadrul unei scurte declaraţii televizate.

Desemnat oficial la 2 februarie de către preşedintele Peres să formeze noul Guvern în urma alegerilor din 22 ianuarie, în care lista sa a obţinut o victorie limitată, Netanyahu dispunea în acest sens de o perioadă de 28 de zile, putând cere o prelungire de două săptămâni. De obicei se cer şi cele 14 zile suplimentare pentru încheierea tratativelor guvernamentale.

La precedentele alegeri, din 2009, abia în a cincea zi suplimentară legală Netanyahu s-a declarat pregătit să prezinte Guvernul pentru a obţine învestitura Parlamentului.

În cazul unui eşec al lui Netanyahu în perioada respectivă, preşedintele trebuie să se întoarcă spre un alt deputat, care va dispune de aceeaşi perioadă pentru a încerca să formeze o coaliţie.

Lista comună formată de Likud (dreapta) al premierului şi partidul ultranaţionalist Israel Beiteinou s-a clasat pe primul loc la 22 ianuarie, cu 31 de mandate din totalul de 120 din Knesset (Parlament), un scor dezamăgitor pentru Netanyahu, care spera la cel puţin 40 de locuri.

După o întrerupere de două săptămâni, Likud a reluat joi negocierile cu noul partid de centru Yesh Atid, ajuns spre surpriza generală pe locul al doilea cu 19 locuri şi devenit partener de neevitat în orice coaliţie.

Comentatorii apreciază că Netanyahu mizează în prezent pe o coaliţie cu Yesh Atid şi partidul naţionalist Căminul Evreiesc (12 locuri), apropiat al coloniştilor, în detrimentul aliaţilor tradiţionali ultraortodocşi care ar putea rămâne în opoziţie.

Cele mai citite
00:00:40

VIDEO. O dronă rusească a lovit un bloc de apartamente în orașul ucrainean Odesa

Trei persoane au fost ucise, opt au fost rănite și șase sunt în continuare date dispărute după ce o dronă rusă s-a prăbușit sâmbătă...

Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că în scurt timp se va ști cine este candidatul comun PNL – PSD pentru Primăria Capitalei. Acesta...
00:00:59

VIDEO. Trump îi “atacă” pe migranți la mitingul din Carolina de Nord

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a luat în vizor problemele migranților și politicile de frontieră ale președintelui democrat Joe Biden înainte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă