19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBeneficiarilor ajutorului social nu le place munca

Beneficiarilor ajutorului social nu le place munca

Pentru a primi ajutor social, persoanele si familiile nevoiase trebuie sa execute in fiecare luna 72 de ore in folosul comunitatii. La Mangalia, pana in luna aprilie a acestui an au fost inregistrati 130 de beneficiari, insa au existat perioade cand nici 10 dintre acestia nu s-au prezentat la locul de munca stabilit de catre primarie. De regula, solicitantii, marea majoritate cetateni de etnie rroma, isi luau in primire slujbele la sfarsitul lunii, in speranta ca, daca lucreaza cateva ore, vor obtine sumele mult ravnite. Tuturor acestor persoane care nu s-au inghesuit sa munceasca le-au fost sistate platile.

De putin timp, la nivelul municipiului Mangalia s-a decis ca ajutoarele sociale sa fie acordate familiilor cu venituri reduse numai sase luni pe an, respectiv in perioada noiembrie-aprilie. Autoritatile locale au luat aceasta hotarare intrucat in cursul verii marea majoritate a persoanelor fara locuri de munca reusesc sa se angajeze in unitati hoteliere sau de alimentatie publica. Cuantumul sprijinului banesc difera in functie de numarul membrilor familiei solicitante.

Subventii pentru incalzire

Mai precis, valoarea ajutorului este de 883.000 lei in cazul unui singur beneficiar, putand depasi insa suma de 3 milioane lei in cazul unei familii cu cinci membri. Pentru a putea intra in posesia acestor bani, persoanele fara venituri, cat si cele cu salarii foarte mici pot depune dosare la serviciul social din cadrul Primariei Mangalia. Acestea trebuie sa prezinte, printre alte documente, certificate fiscale din care sa reiasa ca nu realizeaza venituri sau ca acestea sunt reduse, precum si adeverinte care sa ateste ca nu detin suprafete de teren mai mari de 2 hectare. Dosarele incomplete nu vor fi inregistrate. In privinta celor 72 de ore de munca in folosul comunitatii, vor fi executate in cadrul asociatiilor de locatari/proprietari, societatii de salubrizare din oras sau serviciului social. Tot incepand cu luna noiembrie, persoanele si familiile cu situatii materiale precare ce fac dovada ca sunt proprietare ori locuiesc in baza unor contracte de inchiriere vor primi ajutoare pentru incalzire. Cele peste 50 de familii inregistrate pana in prezent vor primi fiecare 2,4 milioane lei, bani acordati pentru tot sezonul rece, mai exact pentru perioada noiembrie-martie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă