19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBelfast: Romanii vizati de atacuri rasiste, protejati de politie

Belfast: Romanii vizati de atacuri rasiste, protejati de politie

Ofiteri de politie inarmati au oferit protectie, pe parcursul noptii de miercuri spre joi, celor peste 100 de romani care, dupa ce au fost evacuati din locuintele lor in urma unor atacuri rasiste, au fost transferati in locuinte temporare in Belfast, scrie Irish Times, in editia electronica monitorizata de Mediafax.

Valul atacurilor impotriva romanilor, membri ai comunitatii rome, a inceput saptamana trecuta si a continuat in zilele urmatoare. Familiile au fost obligate sa se refugieze, marti noaptea, in holul bisericii din oras si apoi, miercuri dimineata, pe o arena de tenis a Consiliului Municipal din Belfast.

La capatul unei zile de eforturi sustinute depuse de politicieni din toate partidele, inclusiv vicepremierul Martin McGuinness si diverse agentii, ministrul pentru Dezvoltare Sociala, Margaret Ritchie, a anuntat ca au fost gasite adaposturi temporare pentru cele 20 de familii de romi.

Atacurile au fost puse pe seama loialistilor din zona Village situata in sudul Belfastului, dar reprezentantii acestora au insistat ca membrii lor din zona nu sunt implicati si ca organizatia paramilitara se opune total atacurilor si actiunilor de intimidare.

In Camera Reprezentantilor, premierul Gordon Brown, care a condamnat atacurile, a declarat ca familiile respective trebuie ajutate. "Sper ca autoritatile sunt capabile sa adopte toate masurile necesare pentru a le proteja", a spus el. Martin McGuinness a afirmat ca atacurile sunte "strigatoare la cer" si un "afront la adresa drepturilor cetatenilor orasului".

Consulul general al Romaniei la Londra, Mihai Delcea, se va intalni joi cu Margaret Ritchie, pentru a discuta despre cum pot fi ajutate familiile in cauza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă