21.2 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăSpecialBelarusul vrea "o normalizare deplină" a relaţiilor cu SUA

Belarusul vrea „o normalizare deplină” a relaţiilor cu SUA

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, pe care administraţia George W. Bush l-a calificat drept „ultimul dictator din Europa”, a declarat marţi că doreşte „o normalizare deplină” a relaţiilor cu SUA, cu cinci zile înaintea alegerilor prezidenţiale din fosta republică sovietică, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Suntem pregătiţi pentru o normalizare deplină cu Statele Unite”, a declarat Lukaşenko, a cărui victorie nu lasă loc de îndoieli. Belarusul a primit recent vizita unor experţi americani, potrivit serviciului său de presă.

„Dar trebuie ca ei să ne considere ca un partener şi nu ca o ţară pe care o poţi oprima, supune sau călca în picioare”, a continuat el.
„Belarusul nu este o ţară care cerşeşte”, a declarat el.

În noiembrie 2007, Statele Unite, care calificau atunci Belarusul drept „ultima dictatură” din Europa, au decretat sancţiuni economice împotriva gigantului petrolier şi chimic belarus Belneftehim, pentru a face presiuni asupra Minskului în privinţa drepturilor omului.
În martie 2008, fosta republică sovietică, aliat tradiţional al Moscovei, l-a invitat pe ambasadorul Statelor Unite să „părăsească ţara” şi l-a rechemat pe ambasadorul său la Washington în semn de protest. Relaţiile dintre cele două ţări au fost atunci reduse la minimum.
Belarusul a început în ultimele luni o apropiere de Occident, atât cu Europa, cât şi cu Statele Unite, fără a tăia punţile cu Rusia, deşi mai multe conflicte au afectat relaţiile lor în ultimele săptămâni.

Cele mai citite

Morți de beți

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite în ultimele patru luni cu ocazia descărcării arheologice a zonei unde urmează să se construiască...

Mbappe, pus la zid de către jurnaliștii francezi! „Ori minte, ori e prost”

Kylian Mbappe, criticat dur în Franța pentru atitudinea față de fani și presă. Starul lui Real Madrid, Kylian Mbappe, a stârnit controverse în Hexagon după...
00:01:31

VIDEO Pensionar francez judecat pentru orchestrarea unui deceniu de violuri asupra soției sale drogate

Un bărbat francez de 71 de ani este acuzat că a recrutat zeci de străini pentru a-și viola soția, drogată fără știrea ei, timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă