27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialBeijing: Nor de poluare toxică după emiterea celui de-al doilea cod roșu

Beijing: Nor de poluare toxică după emiterea celui de-al doilea cod roșu

Capitala Chinei este acoperită, sâmbătă, de o ceață toxică, după emiterea celui de-al doilea cod roșu de poluare, dar nu atinge vârfurile din ultimele săptămâni. Locuitorii își pun întrebări asupra eficienței măsurilor drastice adoptate, transmite AFP, citată de Agerpres. 

Codul roșu emis de autoritățile municipale a intrat în vigoare sâmbătă în zori și va fi menținut până marți. Departamentul pentru mediu a decis închiderea uzinelor și adoptarea unei circulații alternative pentru mașinile particulare pentru a evita răspândirea smogului. Și școlile urmează să își suspende cursurile.

Citeşte şi: China: Un nou cod roşu de poluare a aerului, în Beijing

Pe marile bulevarde din centrul orașului, de obicei blocate de ambuteiaje endemice, traficul auto părea redus sâmbătă, jumătate din cele 4,4 milioane de vehicule ale metropolei fiind nevoite să rămână în parcare (potrivit ultimei cifre pare sau impare de pe placa de înmatriculare). O ceață albicioasă cu miros de cărbune reducea vizibilitatea și estompa contururile clădirilor, însă concentrația de microparticule toxice era departe de vârfurile îngrijorătoare înregistrate în ultimele săptămâni. 

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM2,5), deosebit de periculoase pentru sănătate fiindcă pătrund adânc în plămâni, a depășit sâmbătă dimineață 260 de micrograme pe metru cub, conform nivelurilor de referință măsurate de ambasada americană. Concentrația poluantă a scăzut însă la prânz la 140 de micrograme pe metru cub, nivel aflat peste plafonul maxim recomandat de OMS (de numai 25 de micrograme la o expunere de 24 de ore), dar mult sub vârfurile de poluare de peste 600 înregistrate la începutul lunii decembrie, și ele vizate de un cod roșu.

În aceste condiții și chiar dacă situația s-ar agrava în următoarele zile, unii locuitori ai Beijingului au denunțat restricțiile de circulație “adoptate numai din principiu”. “Faptul că merg sau nu cu mașina alimentată cu benzină nu are prea mult de-a face cu principalii factori producători de smog”, scria un internaut pe platforma de microbloguri Weibo, adăugând că este gata să plătească amenda prevăzută în cazul încălcării măsurii.

Poluarea este accentuată de utilizarea crescută a cărbunelui pentru producerea de electricitate în timpul iernii și de emisiile nocive provenite din regiunile industriale din jurul capitalei chineze.

Autoritățile de la Beijing au anunțat prima oară în 7 decembrie un cod roșu, asociat cu un set de măsuri, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient față de un episod de smog și mai grav. Codul maxim extrem de mediatizat a avut efectul unui electroșoc în capitală, populația cumpărând masiv măști și aparate de purificare a aerului, stocurile epuizându-se rapid. Și spitalele au înregistrat un mare aflux de părinți, îngrijorați de sănătatea copiilor.

China, țară în care 70% din producția de electricitate este pe bază de cărbune, este primul stat poluant de pe glob, însă s-a angajat să își reducă emisiile de CO2, încheie AFP.

Cele mai citite

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă