Cu toate ca Ministerul Sanatatii precizeaza ca stoparea vaccinarii bebelusilor impotriva tuberculozei nu va aduce prejudicii, specialistii sustin contrariul. si aceasta, pentru ca vaccinul BCG, care in mod normal se face nou-nascutilor in maternitate, in primele 4-8 zile de la nastere, este prima faza a dezvoltarii imunitatii acestora impotriva formelor grave de TBC.
Este vorba despre tuberculoza miliara, tuberculoza bronhopneumonica si meningoencefalita la copiii intre 1 si 3 ani, cele mai grave forme de TBC care pot duce la deces, Romania fiind inca pe primul loc in Europa la mortalitatea copiilor intre 1 si 3 ani din cauza acestor boli. Reamintim ca actualul lot de vaccin BCG a expirat anul trecut in octombrie si a mai fost folosit in maternitati pana acum cateva zile. Dupa ce inclusiv ziarul nostru a atras atentia asupra folosirii de vaccin expirat, caruia producatorul i-a extins valabilitatea cu acordul Agentiei Nationale a Medicamentului si al Ministerului Sanatatii, ministrul Cseke Attila a decis sistarea utilizarii acestuia. Numai ca nici aceasta solutie nu este cea corecta, pana la reluarea vaccinarii, in luna aprilie, toti bebelusii nascuti in aceste cateva luni fiind supusi unor riscuri datorate indolentei responsabililor MS.
Si toate acestea, doar pentru ca Institutul Cantacuzino, care are o capacitate de productie limitata, nu s-a mai putut ocupa si de vaccinul BCG din cauza faimosului vaccin contra gripei porcine, in care s-au aruncat bani publici pe fereastra. "Suntem intr-o tara intens tuberculizata si in toata aceasta perioada, pana se va relua vaccinarea, bebelusii care nu au fost vaccinati sunt supusi unor riscuri. Nevaccinati, ei risca sa faca forme grave de TBC. Cei mai expusi sunt bebelusii din etnia roma, cei din familii din anumite secte, ai caror parinti nu au locuinta, deci stau pe strada, din familiile cu risc de TBC sau care locuiesc cate 10-15 persoane intr-o camera, mai ales ca acum nu au nici o forma de imunizare. Nu inteleg ce s-a intamplat. Eu am semnaturile in care ne-am dat acceptul anul trecut ca se poate merge pentru fabricarea vaccinului, in sensul ca i-am dat Institutului Cantacuzino avizul calitativ.
Ulterior, Ministerul Sanatatii trebuia sa decida cantitatea de vaccinuri. Sa speram insa ca pana se va relua vaccinarea nu vom avea cazuri de forme grave de TBC si nici decese", ne-a declarat conf. dr. Constantin Marica de la Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", coordonatorul Programului National de Control al Tuberculozei in ultimii patru ani.
Ceea ce nu poate pricepe conducerea MS este ca vaccinarea ulterioara a bebelusilor contra tuberculozei se va face cu greutate si unii micuti vor fi omisi. Pentru ca totul sa mearga "ceas", ceea ce nu se intampla insa in sistemul sanitar romanesc, ar trebui sa existe o cale de informare foarte clara intre medicul ginecolog care a asistat la nasterea bebelusului si medicul pediatru sau de familie al acestuia.
Imediat ce va aparea vaccinul pe piata vor trebui imunizati toti nou-nascutii care nu au fost vaccinati in maternitate. Sa intelegem ca in aprilie va iesi pe toate posturile TV, cu aceeasi insistenta, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel si va sustine o campanie ampla de vaccinare a bebelusilor pentru care nu a existat vaccinul BCG in maternitate cand s-au nascut? Exclus, pentru ca BCG nu este totuna cu Cantgrip!