13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialBCE a mentinut rata dobanzii cheie la nivelul minim record de 1%

BCE a mentinut rata dobanzii cheie la nivelul minim record de 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda cheie la nivelul minim record de 1%, in ton cu estimarile analistilor, iar presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, a indicat ca rata nu va fi modificata in viitorul apropiat, informeaza Reuters, citata de Mediafax.

Banca a mentinut, de asemenea, rata pentru depozitele overnight, un reper pentru pietele monetare, la 0,25%.

"Dobanzile actuale se afla la nivelul potrivit", a afirmat Trichet dupa ce BCE a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 1%.

Trichet a minimalizat totodata atat riscul producerii unei deflatii, cat si cel al accelerarii inflatiei peste tinta stabilita.

"Anticipam ca actualul episod de inflatie extrem de scazuta sau negativa va fi de scurta durata, iar stabilitatea preturilor se va mentine pe termen mediu", a aratat Trichet.

Rata anuala a inflatiei din zona euro a intrat in luna iunie pentru prima data in zona negativa, indicatorul coborand la -0,1%, de la 0% in mai, potrivit estimarilor preliminare prezentate marti de Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

Trichet a prognozat totodata ca recesiunea din zona euro se va incheia lent, anul viitor.

"Activitatile economice vor fi reduse in restul anului 2009, dar declinul va incetini comparativ cu primul trimestru", a explicat el, adaugand ca revenirea la crestere va avea loc la jumatatea anului 2010.

In urma declaratiei lui Trichet privind evolutia economiei zonei euro in 2009, moneda unica si-a accentuat declinul fata de dolar, fiind cotata in scadere cu 0,9%, la 1,4025 dolari pe unitate.

Intr-un sondaj efectuat de Reuters, doar unul dintre cei 82 de analisti intervievati a considerat ca BCE va modifica, joi, dobanda cheie. Institutia financiara internationala a inceput sa coboare dobanda in octombrie 2008, de la 4,25%, dupa ce problemele economice s-au intensificat, iar riscurile inflationiste s-au redus.

Cele mai citite

Liderii PSD și PNL s-au dus la președintele Iohannis, înainte de ședința Coaliției

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au dus la Palatul Cotroceni pentru a avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea celor...

Liderii PSD și PNL s-au dus la președintele Iohannis, înainte de ședința Coaliției

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au dus la Palatul Cotroceni pentru a avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea celor...

Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă