18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialBazac, aparat de specialistii Ministerului in cazul fertilizarii si inseminarii

Bazac, aparat de specialistii Ministerului in cazul fertilizarii si inseminarii

Ordinul fostului ministru al Sanatatii Ion Bazac privind reproducerea umana asistata este foarte corect, iar pentru lamuriri suplimentare privind actul normativ, specialistii Ministerului Sanatatii vor posta pe site-ul institutiei, probabil luni, mai multe precizari, informeaza Mediafax.

"Este o falsa problema cea privind interzicerea inseminarii artificiale si a fertilizarii in vitro. Cineva nu a inteles acel ordin", a declarat, joi, secretarul de stat pentru asistenta medicala din Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel.

El a precizat ca ultimele prevederi legislative ale Ministerului Sanatatii in domeniul transplantului nu afecteaza activitatea unitatilor sanitare in ceea ce priveste efectuarea procedurilor de reproducere umana asistata.

"Unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro ca si pana in prezent, singurele diferente fiind documentele justificative ce trebuie emise pentru decontarea acestora. Ministerul Sanatatii nu a ingradit actul medical, doar a cautat sa inchida portitele care puteau duce la eludarea legii", a mai spus profesorul Adrian Streinu Cercel.

Secretarul de stat a explicat faptul ca prelevarea este un act care precede donarii, iar donarea este voluntara si gratuita.

Nota cu precizari legate de ordinul ministrului Ion Bazac vizeaza doua aspecte.

* Unul reglementeaza situatia privind decontarea serviciilor medicale de reproducere umana asistata. Potrivit actului, furnizorii de servicii trebuie sa emita doua documente de plata pentru cele doua etape ale procedurilor.

Un document de plata va reprezenta costurile generate de stimularea ovariana si cele implicate de prelevarea de celule, mai putin manopera. De asemenea, acest document va inregistra obligatoriu, post prelevare, numarul de ovule recoltat. In acest fel se elimina posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate sa fie folosite contra cost pentru alte paciente.

Prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedata de semnarea de catre donatoare a unui formular din care sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal.

 

* Cel de-al doilea document va face referinta la procedura de implantare a ovulelor fecundate in uter. Aceasta procedura se poate tarifa deoarece nu intra sub incidenta prevederilor articolului 158 din Legea 95/2006, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac a spus ca a abrogat un articol al unui ordin de ministru privind reproducerea umana asistata intrucat incalca flagrant prevederile legii sanatatii referitoare la activitatile de prelevare de organe, tesuturi si celule. Bazac a precizat ca acel articol modifica Legea 95/2006 si permitea entitatilor private si de stat sa execute aceste operatiuni in scopul obtinerii de profit.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă